maanantai 6. heinäkuuta 2020

Puutarhamatkailukohteet Sadun Kukkaiselämää ja Kaksolan yrttipuutarha

Eilen vietettiin Avoimet puutarhat -tapahtumaa ja tapahtumassa mukana olevat puutarhat olivat jälleen auki vierailijoille kautta maan.

Tutustuin Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteisiin kotisohvalta. Nostan kohteista kaksi minulle tutumpaa kohdetta, koska nämä ovat myös puutarhamatkailukohteita eli kohteisiin voi tutustua muulloinkin kuin Avoimet ovet -tapahtumapäivänä. Kotimaan matkailukohteina nämä ovat kukista, hyötykasvaista, lähiruuasta sekä puutarhailijoiden ja viherpeukaloiden unelmakohteita.

Sadun Kukkaiselämää 

Sadun Kukkaiselämää oli yksi Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteista. Puutarha on noin 1600 m2 ja sijaitsee 2-vyöhykkeellä Lappeenrannassa. Satu on opettaja, joka on nyt myös puutarhuri. Hän suoritti eilen viimeiset puutarhaopintojen näytöt hyväksytysti. Lämpimät onnittelut puutarhurille!

Tässä postauksessa on Sadulta kolme vinkkiä, joita voi hyödyntää omassa puutarhasssa.

Kukkaiselämää puutarha on tänä keväänä talon molemmille sivuille puutarha-aidan ja -oven. Aita ja ovi rajaavat takapihan etupihan Ruusulasta, eristävät kadulta tulevaa liikenteen melua ja pitävät Mortti-koiran tallessa, mikäli etupihan kadulle johtava portti on auki. Koko tontti on aidattu teräselementtiaidalla. Aita on naamioitu villiviinillä. Kadusta tontin rajaa vinyyliaita.

Kukkaiselämää Satu vinkkaa: Aitaa tonttisi ja asenna vielä portti. Ei ole ongelmaa jäniksistä eikä peuroista ja koira sekä lapset pysyvät tallessa. Lisäaidat sivupihoilla eristävät melua ja tuovat lisää yksityisyyttä. 


Satu rakensi miehensä kanssa muutamia vuosia sitten raudoitusverkosta köynnöstunnelin. Tunnelissa kasvaa kiinanlaikkuköynnös, kärhöjä, villiviiniä ja piippuköynnöstä. 

 

Satu kertoi, että tänä kesänä hän teki miehensä kanssa kanaverkosta ”piha-apulaisen”. Hulda Huoleton haravoi Kukkaiselämää-pihapuodin edustalla. Huldalle kasvaa oikein muhkea mekko suikeroalpista ja hiukset hopeaputouksesta. ässä on hauska idea meidän muidenkin puutarhaan!  

Tutustu Satun blogiin, kukkaispuotiin ja kukkaiselämää-verkkokauppaan klikkaamalla tästä KLIK.

Kukkaiselämää kotisivut http://www.kukkaiselämää.fi

Kukkaiselämää Facebook profiili https://facebook.com/Kukkaiselämää

 

Kaksolan yrttipuutarha     

   

Tutustuin Kaksolan yrttipuutarhan emäntään, Maaretiin, marttamatkalla Strasbourgiin.   

Kaksolan yrttipuutarha oli yksi tämän vuoden Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteista, joka on myös puutarhamatkailukohde. Tilalla kasvatetaan marjoja (mansikoita, vadelmia, herukoita, tyrniä, karviaisia, saskatoonia, aroniaa, karhunvatukkaa ja pensasmustikkaa), joita saa kerätä itse. Lisäksi tilalta saa varhaisperunaa ja tilan omia mehuja. Kohde sopii niin päiväretkikohteeksi kuin pitemmän ajan lomailuun, sillä  Kaksolan tilalla voi majoittua mökkimajoituksessa ja majoittujien käytössä on oma ranta, vene ja sauna. Tässä siis kotimaanmatkailun unelmamatkakohde - tutustu tarkemmin tilaan ja sen palveluihin  Mansikkapaikka Kaksolan nettisivuilta.

Ja nyt tämän päivän teemaan eli Kaksolan yrttipuutarhaan. Olin yhteydessä Maaretiin ja hän kertoi Kaksolan historiasta ja puutarhasta. Maaret kertoi, että 1990-luvulla navetan vieressä kasvoi suuri pihlaja vanhan saunan paikalla. Omenapuut, kirsikat ja päärynä olivat jo lähellä. Mausteyrttejä kasvoi siellä täällä kukkapenkeissä ja Maaret haki niille paikkaa. Heinäveden Yrttipaja lopetti samoihin aikoihin ja omistaja tarjosi pihalla kasvavia villiintyneitä yrttejä Kaksolan tilalle. Pihlaja kaadettiin ja alkoi yrttipuutarhan kausi. 

Yrttipuutarhasta on tullut Maaretille rakas harrastus ja nykyisin pienellä veneenmuotoisella alueella kasvaa yli 50 mauste-ja lääkeyrttiä! Niitä vaihdellaan, kerätään ja vaalitaan. Jotkut menestyvät, toiset eivät kestä talvea, kuitenkin myös laventeli ja salvia ovat talvehtineet Outokummun tasolla. Joka vuosi tulee jotain uutta ja tulokkaille raivataan tilaa.  


Tänä vuonna uusi tulokas on koiranliisukka, myös värikasvina tunnettu morsinko ja purppuratulikukka kukkivat ensi kerran. Puutarhan hauskana erikoisuutena voi pitää lahjaksi saatua 50-luvun mansikkaa, joka kasvaa yrttispiraalissa. Saa vanhana lajikkeena VIP-kohtelun marjatilalla.

Puutarhan paikka oli perustettaessa täynnä rikkaruohoja kuten vuohenputki, elämänlanka, rönsyleinikki ja voikukka eikä maaperiä kesäkiireiden aikaan vaihdettu. Rikkaruohot ovat edelleen puutarhassa, mutta pidetään kurissa kitkemällä. Helppohoitoisuus ja luonnonmukaisuus on ollut selkeä valinta alusta lähtien, olki kattaa osaa kasveja ja leviämistä tapahtuu siementämällä. Visuaalisuus ja elämyksellisyys ovat tulleet kuvioihin mukaan. Italian kielen ja kulttuurin arvostus on tuonut oman mausteensa puutarhan ulkonäköön. Juvan puutarhasomisteen betonipylväätl, suihkulähde ja kalusteet ovat  edistäneet tavoitteita. Polut on tehty vanhan uunin kierrätetyistä tiilistä. 

Maaret kertoo parasta Kaksolan puutarhassa olevan sen, että istahtaessa huvimajaan kuuntelemaan suihkulähteen solinaa ja hyönteisten pörräystä voi hetken kuvitella olevansa aivan muualla, kuin marjatilan sydämessä. Perhoset ovat löytäneet monien muiden hyönteisten tavoin puutarhan ja siellä viihtyvät myös linnut. Tuoksut, värit, maut ja tunnelma ovat arkipäivä elämyksellisyyttä. Monet kahvittelut, kuten jokavuotinen marttojen mansikkaretki on pidetty puutarhassa ja maataloustyön päätyttyä Kaksolan isäntäväki istuu usein hetken nauttimassa puutarhasta ennen ilta-askareita. 

Yrttejä hyödynnetään monin tavoin ruoanlaitossa, tilalla on tehty mm-. 10 yrtin mausteseosta ja laventelisokeria ja minttuja käytetään tilan omiin mehuasemalla valmistettuihin raparperi- ja herukanlehtimehuihin. Palsternakka, lipstikka, maa-artisokka ja raparperi mahtuvat myös kasvamaan pieninä määrinä. On vain aina tiedettävä, mitä syödään ja mitä jätetään koskematta. Monet mausteyrtit ovat myös rohdoksia, mutta varsinaiset lääkeyrtit, joista monet ovat myrkyllisiä, jätetään vain koristeeksi.

Kaksolan kotisivut http://www.kaksola.fi
Kaksolan Facebook profiili https://fi-fi.facebook.com/kaksola.fi/

Kaksola sijaitsee n. 15 kilometriä Varkauden suuntaan Viuruniemi-nimisessä kylässä. Outokummusta päin tultaessa käänytään oikealle Viurutielle, jossa on opaste "uimaranta". Kaksolan omat opasteet yksityistiellä (tila on noin 1,4 km tienhaarasta).Onko Avoimet puutarhat -tapahtuma sinulle tuttu? Osallistuitko tapahtumaan? Kävitkö tutustumassa tapahtumassa oleviin puutarhoihin paikan päällä vai kotisoffalta?

15 kommenttia:

 1. Ihania juttuja sinulla. jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 2. Oi mitä puutarhoja. Satu on aivan ihana ja rakastan hänen puutarhaansa. Pusutunneli siellä on minun suosikkini.
  Kaunista viikkoa Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania vinkkejä pihaan ja puutarhaan.
   Aurinkoista viikon jatkoa, Outi!

   Poista
 3. Kiitos, Tarja, kivasta kirjoituksesta. Avoimet on nyt onnellisesti ohi. Oli melkoinen päivä kaikkine näyttökokeineen, jotka minun piti suorittaa.

  VastaaPoista
 4. Sadun Kukkaiselämää-blogia seuraavana hänen puutarhansa on tuttu, mutta tuo toinen oli uusi tuttavuus. Nämä ovat ihania mahdollisuuksia päästä ihan luvan kanssa kiertelemään toisten puutarhoja! Lisää ja useammin tällaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaret on sellainen super puutarhamartta <3
   Avoimet puutarhat -tapahtuma on mahtava. Olo on kuin asuntomessuilla, kun saa bongailla kivoja vinkkejä omaan pihaan. Aurinkoista viikon jatkoa <3

   Poista
 5. Puutarhoissa on niin paljon katsottavaa ja hienoja yksityiskohtia! Hyvää viikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos puutarhakierroksista! Näin kotisoffalta on tullut tutustuttua avoimiin puutarhoihin useaan otteeseen, mutta paikan päälle en ole tullut lähteneeksi vielä.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhoissa on niin paljon mielenkiintoista katsottavaa ja hyviä ideoita omaan puutarhaan! Aurinkoista viikonloppua, Satu!

   Poista
 7. Niin kauniita puutarhoja.
  Kiitos tästä puutarhamatkasta,joka kyllä ilahdutti 😄🌼
  Kaunista kesän jatkoa sinulle
  T:- Satuli -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihania! Kiitos sinulle, että olit blogini mukana puutarhamatkalla <3 Aurinkoisia kesäpäiviä <3

   Poista

Ilahdun kommenteista!