torstai 9. heinäkuuta 2020

Nokkos-fetapiirakka

Kävin tänään Paltaniemellä ystävän luona nokkosenhakureissulla. Samalla vaihdettiin kuulumisia ja mukavia kesäkuulumisia olikin - rippijuhlaa, lomamatkoja, kesätöitä ja monenmoisia kesäpuuhia. 

Siinä nokkosia kerätessä alkoi kuulua ukosen jyrähtelyä ja taivas enteili sadetta, joten kurvailin kotiin leipomishommiin. Marttojen resepteissä oli nokkos-fetapiirakan ohje - sitä siis tänään!  

Tässä on piirakkaohje. Lisäsin sulkeisiin vinkkejä, jotka itse koin hyviksi. Piirakkapohjaan käytetään keitettyä perunaa raasteena. Minä käytin eiliseltä päivältä päivälliseltä jäänyttä perunamuusia.  




Pohja:

100 g voita tai margariinia

2 keitettyä, kylmää perunaa hienona raasteena (vinkki: edelliseltä aterialta jäänyttä perunamuusia)
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1,5 - 2 l tuoreita nokkosen lehtiä
1 nippu kevät- tai ruohosipulia
200 g fetajuustoa pieninä kuutioina
2 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
ripaus vastajauhettua mustapippuria


1. Sekoita keskenään pehmeä rasva ja perunaraaste/perunamuusi.

2. Sekoira keskenään vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja nypi ne sormin rasvaperunaseokseen.

3. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Kauli tai taputtele taikina ohueksi levyksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vinkki: Perunamuusista tehty taikina on notkeaa ja sen levittäminen onnistuu mukavasti lusikalla.

5. Sekoita keskenään nokkesenlehdet, hienonnetut ruohosipulit sekä fetajuustokuutiot. (Vinkki: Voit myös laittaa ensin fetajuustokuutiot taikinapohjan päälle. Ripotele sitten nokkos-ruohosipuliseos.  Näin täytteen ainekset tulevat tasaisesti piirakan päälle.)

6. Sekoita keskenään maito ja munat. 

7. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Vinkki: Suolan voi jättää pois - fetassa on ihan sopivasti suolaa.)

8. Lisää munamaito muiden täyteaineiden joukkoon ja kaada vuokaan. (Vinkki: Mikäli ole laittanut täyteaineet kerroksittain piirakkapohjan päälle, kaada munamaito viimeisenä täytteen päälle.)

9. Paista 175°C:ssa noin 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte kokonaan hyytynyt.

Resepti: Martat 

Käytätkö sinä nokkosta ruuan valmistukseen tai leivontaan?


21 kommenttia:

  1. Ehdottomasti napattava tuo ohje,nokkosia riittää vaikka kuinka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä reseptillä tulee tehtyä piirakka kesän aikana moneen kertaan. Aurinkoista viikonloppua, Pirjo <3

      Poista
  2. Maukkaalta näyttää,pitäisipä kokeilla ohjetta :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää ja kuulostaa hyvältä, tuota pitääkin kokeilla! Kiitos ohjeesta:) Mukavaa kesäpäivää♥

    VastaaPoista
  4. Oi, näyttää herrrrkulliselta!
    Eilen konttailin orapihlajan alla, että Mies pääsee tänään aidanleikkuulle. Nokkosia olisi riittänyt piirakkaan jos toiseenkin, mutta taisivat niillä kohdin olla koiranpissalla aromoituja. Tänään takapihan aidan vuoro, täytyypä tutkailla siltä suunnalta nokkoset uusin silmin! Koskaan en ole mitään tehnyt, mutta muualla maistanut - ja ihan mielettömän hyvää oli silloin... Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu, jos tällaisen piirakan nokkoset löytyvät ihan omasta pihasta. Nokkosesta saa valmistettua maukkaita leivonnaisia. Aurinkoista viikonloppua sinulle <3

      Poista
  5. Kylläpä näyttää herkulliselta 🤍 Ja varmasti maistuu myös! Leipominen onkin mitä mainiointa sadepäivän puuhaa (blogien lukemisen ja neulomisen lisäksi tietysti 😊) Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Leipominen, blogien lukeminen ja neulominen - sadepäivien parhaita puuhia <3 Aurinkoista viikonloppua <3

      Poista
  6. Näyttää hyvältä ja varmaan myös maistuu herkulliselta :) ihanaa viikonloppua !

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta, tämä menee kokeiluun.😄
    Maistuvaa kesän jatkoa sinulle!
    T: - Satuli -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin - maistuvaa kesää sinulle, Satuli <3

      Poista
    2. Kiitos paljon!
      Paljonko laitoit noita nokkosia vai oman mukaan?
      ja laitoitko ne tuoreina vai esikäsittelitkö niitä jotenkin?
      T: - Satuli -

      Poista
    3. Keräsin noin 2 litraa nokkosenlehtiä. Kiehautin vedessä ja hienonsin silpuksi. Laitoin piirakan täytteet kerroksittain, että tuli tasaisesti.

      Poista
  8. Alkukesän/kevään perinteinen nokkoskeitto tulee keitettyä - mutta eipä muuta... tämä olisi kyllä kokeilemisen arvoinen!!
    Kuvasikin ovat niin "syötäviä"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän nokkosia pitkin kesää. Niitämme kasvustoa ja napsin uutta kasvustoa käyttöön. Kiitos, Repolainen <3

      Poista
  9. Hei, nokkonen oli jäänyt pois reseptistä mut löytyi marttojen alkuperäisestä reseptistä. Kiitos, hyvää tuli! Löysin "uusia" nokkosen lehtiä aiemmin jo kitketyltä alueelta.. T. Nimim.siedätyshoitoa nokkospelkoiselle :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että huomautit puutteesta reseptissä. Nokkonenhan on tässä se tärkeä juttu! <3

      Poista

Ilahdun kommenteista!