torstai 30. heinäkuuta 2020

Tuulan perheen kesäkanat ja Ukko-kukko

Tuula, kesäkanat ja Ukko-kukko Kuva: Anu M.

Variskankaan Marttojen puheenjohtajan Tuulan perheen mökillä elelee kesän ajan kanalauma. Tuula oli kysynyt ohimennen tuttavaltaan, että saisiko muutaman kanan kesäksi. Ja niinpä Tuulan ja Martin luo hurautti punaisella ihmeautolla emäntä kanojensa kanssa kesäkuun alkupuolella. Kanat ja kukko palaavat kesän jälkeen takaisin omistajalleen. 

Kun viisi kanaa ja kukko vapautettiin kuljetuslaatikoista, näkyi vain mustan pyrstön vilaus ja kukko suunnisti metsään. Päivän kukko kiekui metsässä ja kävi aina välillä kiertämässä kanalaa ympäri. Ukko-kukko palasi illalla laumansa luo ja asettui taloksi. Kanojen omistaja toi vielä neljä Luomu-Hy-Line tehotyttöä lisää ja muniminen alkoi. 


Tuula kertoo, että Ukko-kukko on loistava tyyppi. Se kuulema nostelee herkkupalat kanojen eteen ja pitää huolta, että sopu säilyy. Kanalauma on niin iso, että kanoille on rakennettu lisäosasto kanalaan ja sinne pimennetty munaosasto. Tuula kertoo, että kanat tarvitsevat suojaisan ja aurinkoisen paikan sekä varjoa ja riittävästi orsitilaa. Tarjolla pitää aina olla kauraa ja vettä sekä kalkkia. Tuulan perheen kesäkanat ovat oikeita herkkusuita ja heille tehdään puuroa, liotetaan herneitä ja erilaisia siemeniä ja makaronilaatikko on erityisen suuri herkku. 

Mökillä on kesäkanoja varten rakennettu kesäkanoja varten kanala ja asennettu orsia. Aamupäivällä kanat munivat ja iltapäivällä ne vapautetaan pihamaalle syömään ja kylpemään multaläjässä. Kanarouvat ovat kesyyntyneet niin, että kulkevat talonväen perässä ympäri pihaa ja kerjäävät makupaloja. Myös kaikki kukat saavat osansa kanojen nokkailusta. 

Papu-koira vahtii, että kaikki asiat pihapiirissä tapahtuvat järjestyksessä. Erityisesti kaksi kanakoiraa käyvät tarkistamassa kanojen hyvinvoinnin useamman kerran. Kanat eivät kuitenkaan säiky koiria.  

Kanalauma huodostuu useammasta rodusta. Ruskeat Hy-Line kanat ovat hyviä munimaan. Valkoinen Sussexin kana, Lumikki on jo eläkkeellä. Kanoilla on tietenkin nimet. Siiri, Rantanen, Lumikki, Tamara, Kulma, Pikkupyrstö, Pyrstö ja kaksi Tipiä ja Ukko-Kukko.


Kanat munivat hyvin nukutun yön jälkeen yleensä puoleen päivään mennessä. Pesään ilmestyy eri kokoisia ja vähän eri värisiä munia. Munien pinnassa olevat heinät lähtevät pois pyyhkäisemällä, kun munien pinta kuivuu. Munat ovat tosi keltaisia ja maukkaita ja niistä on mukava tehdä ruokaa ja leipoa. Lapset päivystävät kanalaa ja hakevat munat heti, kun kukko on päästellyt munaoopperan. Se kuuluu kauas ja on pitkä aaria, jolla Ukko-kukko kertoo iloisesta perhetapahtumasta. 

Tuula kertoo, että kanojen seuraaminen on viihdyttävää; kanojen ja kukon elämää mukava seurata. Tuula jatkaa, että tällainen kesäkanojen pitäminen sopii erittäin hyvin marttaelämään ja kesäelämään, jos vain on mahdollisuus ja järjestyy tilat kanojen pitämiseen. 


Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund juhlivat viime vuonna 120-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden pääruoka-aine oli kananmuna, koska kananmunalla on tärkeä rooli Marttojen historiassa. Juhlavuoden koordinaattori Micaela Römän kertoo Marttojen sivuilla, että 1900-luvun alussa Marttajärjestö näki kanojen kasvatuksen mahdollisuutena lisätä yhteisöllisyyttä, naisten oman elannon kerryttämistä ja sitä kautta myös tasa-arvoa kodeissa. Munien myynnillä emännät saivat omaa rahaa, jolla he pystyivät toteuttamaan parannuksia ja tulevaisuuden toiveitaan. 

Tuula viettää perheineen ihanaa kesää kanoja hoitaen ja niiden elämää seuraten. Eikö olekin hauskaa tuollainen kesänvietto?

15 kommenttia:

 1. Jes!!!! Aurinkoiset terkut täältä kotokanalasta!!! Hyvässä hoidossa saavat tipuset olla ja lomailla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkanojen ja kukon elämän seuraaminen ja hoitaminen on mukavaa kesäpuuhaa. Hyvää kesän jatkoa teille kaikille!

   Poista
 2. Ihana kesäkanat ja miten upea kukko. Hauskaa kun hän pitää kanoista huolta siellä, oikea herrasmies.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat ja kukko ovat viihdyttäviä. Niiden puuhia on kiva seurata. Ollappa itselläkin tuollaisia ihania kesäkanoja! Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 3. Mukavalta vaikuttaa. Aika monta vierailijaa touhuaa keskenään. Eivät välitä koiristakaan. Ei käy aika pitkäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollappa itselläkin tällaisia kesäkamuja pihalla puuhailemassa. Siinä sitä olisi hauskaa katsottavaa ja puuhaa!

   Poista
 4. Ihanat kanat ja kukko. Lapsuudessani naapurissa oli kanatarha, sen läpi piti mennä ulkohuussiin, pelkäsin joka kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja muisto kanatarhasta. Nyt aikuisiällä olisi varmaan ihan eri juttu. Tuo kukko se on melkoinen herrasmies ja kanat kauniita.

   Poista
 5. Boa dia. Parabéns pelas fotos e postagem. Fico feliz em você cuidar tão bem dos seus animais. Um sítio com toda certeza de ser um bom lugar para morar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. As galinhas vivem no quintal da casa de verão do meu amigo de verão. É bom ter você comentando no meu post. Feliz semana para você!

   Poista
 6. https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/2020/04/mac-museu-de-arte-contemporanea-niteroi.html?m=1

  VastaaPoista
 7. Boa tarde obrigado pela visita e comentários. O link do MAC e seu autor.

  VastaaPoista
 8. Ihana juttu ja kuvia! Olisipa hauskaa seurata kanalan menoa vaikka joka päivä! :-)

  VastaaPoista
 9. Yksi mun rakkaimpia lapsuusmuistoja on "työni" kananmunien kerääjänä. Meillä oli muutama kana kotona ja minulla pikkuinen kori, johon kävin munat keräämässä.

  Voi kukkoa! Onneksi osasi tulla metsästä takaisin. On siinä kanalaumassa vahtimista. Onneksi on koirat apuna.

  Kiitos tästä hyvän mielen postauksesta!

  VastaaPoista
 10. Kesäkanat on aina niin suloisia. Ja mielettömän upea kukko. Lapsena meillä oli kotona kanoja, mutta niistä ajoista en muista enää juuri mitään. Nykyisin monet ottavat niin kesäkanoja kuin lampaitakin hoiviinsa :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!