perjantai 16. lokakuuta 2020

Vuole oma virkkuukoukku Molla Millsin kanssa -kiertue Pohjavaaralla

 


Kuka?

Mari Leppälä, taiteilijanimeltään Molla Mills, on kansaivälisesti tunnettu modernin virkkauksen taitaja, virkkausilosanoman julistaja ja käsityökirjailija. Molla on ihastuttanut ja innostanut virkkaajia viidellä Virkkurin virkkauskirjallaan. Kirjoja on käännetty 10 eri kielelle ja niitä myydään ympäri maailmaa - Molla on siis Suomen kaikkien aikojen käännetyin käsityökirjailija.

Mollan suunnittelemissa virkkaustöissä olevat kuviot ovat moderneja ja hauskoja. Molla Mills-nettisivuilla on myynnissä ohjeita erilaisiin pusseihin, laukkuihin, sisustustuotteisiin, repuun ja olkalaukkun. Suomen Langan Molla Mills-nimikkolankakerissä olevat värit houkuttelevat virkkaamaan Mollan ohjeiden mukaan Ice-Cream Pouch (jätskitötterökuvioisen laukun) tai Ruka-pussin.


Molla on löytänyt käsityötaiteen jo lapsena, sillä hän on kasvanut käsityöläisten perheessä. Puuseppä-isä on opettanut Mollan vuolemaan ja nyt Molla opettaa puukonkäsittelytaitoa kiertämällä eri puolilla Suomea. Molla kertoo, että on ollut kivaa vaihtelua tulla ulos virkkauskaapista ja ottaa käteen virkkuukoukun sijaan puukko.




Mollan vuolemia virkkuukoukkuja

Mitä?


Vuoleminen on Taitoliiton valitsema vuoden 2020 käsityötekniikka. Edellisien vuosien tekniikat ovat olleet makramee, kirjonta ja kudonta. Taitoliiton nettisivuilta näin toiminnanjohtaja Minna Hyytiäisen sanoneen, että perinteinen vuolutaito on monella unohduksissa. Vuolemisen valinnan vuoden 2020 käsityötekniikaksi tavoitteena on innostaa ihmisiä kokeilemaan ja opettamaan nuorille vuolemisen taitoa. (Taitoliitto.fi)


Missä?


Molla Mills kiertää kaikissa Suomen taitoyhdistyksissä syys-lokakuun aikana vuolutyöpajoissa opettamassa virkkuukoulun vuolemista ja virkkausta. Kainuussa kokoonnuimme 7.10.2020 Mollan oppiin Sotkamon Pohjavaaralle Markku ja Mirja Suutarin navettaan. Tyhjilleen jäänyt navetta on kunnostettu viihtyisäksi tilaksi, missä on kiva järjestää kokouksia, juhlia, illanviettoja ja koulutuksia.




Miten?

Virkkuukoukkujen vuolemiseen tarvitaan:
- vuolupuukko (vuolupuukossa on lyhyt terä ja tukeva kahva)
- kuivia puukeppejä (esim. pihlajaa,koivua, katajaa, kuusta, haapaa)
- hiekkapaperia (ensin hiotaan karkealla ja sitten hienommalla hiekkapaperilla)
- lyijykynä
- saha (esim. kuviosaha tai pieni puusaha)
- puristin (puukeppi pysyy paikoillaan sahattaessa)

1. Valitaan käteen virkkausasentoon mukavasti sopiva puukeppi.

2. Vuollaan puukeppi kuori pois haluamalta osalta pois; koko keppi tai ainakin virkkausosuus (noin 10 cm virkkuukoukun päästä). 

3. Hiotaan virkkuukoukku hiomapaperilla haluttuun paksuuteen.

4. Vuollaan virkkuukoukun päätä pyörehköksi. Virkkuukoukun pää hiotaan hiekkapaaperilla oikeaan muotoonsa; ei pyöreäksi, vaan hieman puikulaksi. Terävämpi kärki on käytännöllisempi virkattaessa.



5. Merkitään lyijykynällä virkkuukoukun päähän sahattavan viillon paikka. Sahataan virkkuukoukun päähän viilto 45 asteen kulmaan ja hieman yli puolen välin puun paksuudesta.




6. Jatketaan muotoilemalla virkkuukoukun kaula: vuollaan vartta sahalla tehtyyn viiltoon asti.

7. Ja sitten jatketaan hiekkapaperilla hiomista; hiotaan virkkuukoukkuun oikein sievä lankaura.

8. Virkkuukoukku viimeistellään vesihiomapaperilla ja lopuksi ruokaöljyllä voitelemalla.




Ja tällainen tuli minun virkkuukoukusta!


Päätin rohkeasti ottaa rouhemman oksan. Valitsin oksan ottamalla oksasta kiinni virkkausotteella ja se tuntui omaan käteen sopivalta. Virkkuukoukku valmistui eri työvaiheiden jälkeen. En raskinut vielä tuolloin saha tuota päässä olevaa mutkaa, mutta tulen sen nyt kotona sahaamaan. Näin virkkuukoukku on sopivan mittainen ja ylimääräinen mutka ei haittaa virkkaamista.


Mitä vuolemisesta opimme?

Mollan vuoluopit

- vuollaan itsestä poispäin
- vuollaan syysuuntaan eli puuta tyvestä latvaan päin, oksaa vuoltaessa rungosta oksan kärkeen päin
- vuolupuukkoa työnnetään peukalolla
- vuollaan vähän kerrallaan, pieniä lastuja 

ja vuoluvinkit:


Vuole pajupillejä, kaarnalaivoja. lusikoita ja grillitikkuja. Vuoleminen on rentouttavaa ja retkellä se on elämys. Samalla opitaan puukon käsittelytaitoa ja pidetään yllä perinnekäsityötaitoja. 




Mitä kurssilta mukaan?

No, tietenkin innostus vuolemiseen ja erityisesti virkkuukoukkujen vuolemiseen! Olen jo kerännyt oksia kuivamaan (koivua ja katajaa) sekä ostanut vuolupuukon, pienen sahan ja hiekkapaperia. Käsityökoristani tulee siis vielä löytymään lajitelma erikokoisia ja -muotoisia virkkuukoukkuja.

Kurssi-iltana ostin Taitoliiton Molla Mills hedelmäpussi-tarvikepaketin. Paketissa on yksityiskohtainen virkkausohje ja langat kahden eri kokoisen hedelmäpussin tekemiseen.



Pirjo, Satu, Heidi ja Anneli vuolemassa virkkuukoukkua


Kurssilta lähti mukaan myös roppakaupalla hyvää mieltä! Vaikka kuvassa vuollaankin hiljaa keskittyen, oli virkkuukoukun vuoleminen oikein lystikästä puuhaa.

Tapahtumaan osallistui parisenkymmentä innokasta vuoluoppilasta Sotkamosta, Kajaanista ja Paltamosta. Kurssilla tutustuimme siis eri paikkakuntien käsityöharrastajiin ja tapasimme myös eri yhteyksistä aiemmin tutuksi tulleita kässäilijöitä. Kurssin alussa esittelykierroksella kertoilimme käsityöharrastuksestamme ja oli mukava kuulla, millaisia eri käsityötekniikoita kukanenkin tykkää tehdä. 


Oletko sinä vuollut? Osaatko vuolla pajupillin tai virkkuukoukun?

14 kommenttia:

  1. Hienon virkkuukoukun saitkin aikaan. Itse olen aika vähän vuollut, mutta uskon, että taito kasvaa opetellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sanoa, että uusi juttu tämä on minulle. Partiossa ollessani aikoinaan jotain pientä leirinuotiovuoleskelua olen tehnyt. Harjoitus tekee mestarin. Saa nähdä, kuinka paljon sitä harjoitusta tarvitsen 😀

      Poista
  2. En ole ennen nähnyt itse tehtyä virkkuukoukkua. Hieno siitä tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Vuoleminen on mukavaa! Virkkuukoukku tuntuu omaan käteen sopivalta ja virkkaaminen sujui hienosti.

      Poista
  3. Boa noite. Material e matéria muito interessante. Alguns objetos eu nem conheço. Bom final de semana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Boa noite. Fiz uma agulha de crochê com uma faca. A agulha de crochê que fiz fica bem na mão e é boa para fazer crochê.

      Poista
  4. Kuulostaa kivalta:) Tuohon voisi moni innostua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden virkkuukoukun kun vuolee,niin koukkuun jää ja on jo seuraavien virkkuukoukkujen puut kuivumassa 😊

      Poista
  5. No nyt kuulostaa erittäin alkukantaiselta :)

    VastaaPoista
  6. Mahtavia puutuotteita. Intohimoisena virkkaajana, olisi ihana osata itsekin vuolla tuollainen virkkuukoukku. On hienoa, että puuseppä-isän taidot ovat siirtyneet suvussa myös tyttärelle ja että Molla opettaa tuota taitoa myös muillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköstä vaan olekin! On se kyllä hienoa virkata itse vuolemallaan virkkuukoukulla <3 Kurssi oli huippu ja opettaja taitava ja innostava!

      Poista

Ilahdun kommenteista!