tiistai 28. syyskuuta 2021

Lappi pintaa syvemmältä

KKirjan näytekappele saatu: 

Lappi pintaa syvemmältä, Hanna Apajalahti 

Into Kustannus Oy


Kuva: Tarja Karvonen 


Matkustin sunnuntaina junalla Helsingin kautta Turkuun.  Matkalukemisena minulla oli Hanna Apajalahden teos Lappi pintaa syvemmältä, matkailijan kulttuuriopas.

Mielikuvat Lapista usein ovat tuntureita, poroja, laskettelurinteitä, maastopyöräilyä, patikointia, ruskaa, revontulia ja upeita maisemia. Apajalahti toteasi listaustani lukiessani varmaan samoin, kuin hän kirjoitti kirjansa esipuheessa; Lappi on kaikkea tuota ja vielä enemmän.

Apajalahden teos poikkeaa perinteisistä matkaoppaista - se on matkaopas Lapin kulttuuriin. Lapin kulttuuritarjonta on aarreaitta. Kaikki kohteet ja teokset eivät matkaoppaaseen mahtuneet - mutta näillä mennään, eikä märsytä, toteaa Apajalahti.  Hän jatkaa, että kirja ei yritä tyhjentää Lapin kulttuurikirstua, vaan antaa vinkkejä löytää itse lisää.

Taivaskero, juhannus 2020
Kuva: Tarja Karvonen 


Kirja alkaa Lapin historian tiivistelmällä ja Lapin maakunnan tunnuksien esittelyllä. Kirjan laajin osuus koostuu viiden kulttuurialueen esittelystä: 
  • Saamenmaa (kaikki kunnat, joissa puhutaan saamenkieliä: Utsjoki, Inari, Enontekiö ja Sodankylän pohjoisosat), 
  • Läntinen Tunturi-Lappi (Ylläksen ja Pallaksen naapurit Kittilä ja Muonio),
  • Tornionjokilaakson kulttuurialue (Pello ja Kolari),
  • Itä-Lapin kulttuuriseutu (Sodankylä, Pelkosenniemi, Savukoski, Salla ja Kemijärvi) ja Rovaniemi (kaupunkilappilainen kulttuuri). 
Kirjassa esitellään myös Lapin myyttisiä eläimiä ja kirjan lopussa on Lappi-suomi sanaopas.


Pyhä-Luoston kansallispuisto, syksy 2020 Kuva: Tarja Karvonen 


Vaikka matkani taittui vauhdilla kiitäessäni junalla kohti eteläistä Suomea, vei Lappi pintaa syvemmältä-kirja minut ajatuksissani aivan toiseen suuntaan. Apajalahden sujuva kerronta vei minut sivu toisensa jälkeen mm. erilaisiin luontokohteisiin, tapahtumista ja festivaaleista toiseen,  kahviloihin, kauppoihin, ravintoloihin, elokuviin, teatteriin, taidenäyttelyihin, taiteilijakoteihin sekä tutustumaan kirjailijoihin, taiteilijoihin ja muusikoihin. 


Riisitunturi kesä 2021
Kuva: Tarja Karvonen

"Saamelaisten elämänkatsomus perustuu vanhastaan ajatukseen, että kaikella elollisella on henki: puilla, eläimillä, tuntureilla, ukkosella ja niin edelleen. "
Hanna Apajalahti, Lappi pintaa syvemmältä, s. 18


Tiesitkö, että... 

  • Utsjoen Nuorgam on Suomen ja samalla Euroopan Unionin pohjoisin kylä. Kylässä on Suomen ja EU:n pohjoisin kahvila, ravintola, baari ja Alko.
  • Kilpisjärvellä pidetään jokavuotiset juhannushiihdot, sillä siellä on Suomen pisin hiihtokausi.
  • Sodankylän Vuotso on Lapin eteläisin saamelaiskylä. Pieneksi kyläksi Vuotsosta tulee suhteellisen monta bändiä (SomBy, Irdon ja Ravggon).
  • Kemijärven moottorikelkka- ja sahamuseossa on esillä moottorikelkkoja 1960- ja 1970- luvuilta ja 400 moottorisahaa. 

  • Vanhalla Sallatunturilla harrastettiin 1930-luvulla tunturihiihtoa ja tunturilla pidettiin Suomen ensimmäiset syöksylasku- ja pujottelumestaruuskisat 1937.
  • Sevettijärven kylä on Suomen kolttakulttuurin keskus. Kylän reilusta 300 asukkaasta suurin osa on kolttasaamelaisia.


Nämä olivat vain muutamia satunnaisia nostoja Lappi pintaa syvemmältä-kirjasta. 

Kuva: Tarja Karvonen 

Suosittelen kirjaa kaikille Lappiin matkansa suuntaaville. Tämä matkaopas laajentaa näkökulmaa niille, jotka Lapin lumo on saanut pauloihinsa sekä erityisesti niille, jotka uskovat nähneensä ja kokeneensa Lapista jo kaiken. 

Mahdottoman mukavaa viikon jatkoa sinulle!

9 kommenttia:

  1. Tuo kirja on pakko hankkia ja olisi hyvä opas kaikille lapinkuumeessa oleville

    VastaaPoista
  2. Onpa mielenkiintoiselta kuulostava kirja. Minä sairastuin lapinkuumeeseen niiden vuosien aikana kun tytär asui siellä ja kierreltiin pikkuisen Tornionjokilaakson ja Ylläksen maisemia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanasta kirjavinkistä! <3

    VastaaPoista
  4. Nyt täytyy myöntää, että en ole koskaan käynyt Lapissa, joten ehkä kirjan lukeminen voisi olla sellainen ensimmäinen kosketus Lappiin.
    Ihanaa tiistaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  5. Olipa yllättävän mielenkiintoinen aihe ja toteutus. Kiitos esittelystä :)

    VastaaPoista
  6. Todella mielenkiintoinen kirjavinkki! Kiitos siitä!

    Korona-ajan ainoa hyvä puoli minulle oli se, että tuli matkusteltua Lapissa. Nyt on harmittanut vietävästi, että en päässyt ihailemaan ruskaa tänä syksynä.

    VastaaPoista
  7. Näin toissayönä vähän revontulia...
    Ps. Palasin tänään Helsinkiin Rovaniemeltä. ;)

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!