lauantai 10. kesäkuuta 2023

Raparperipiirakka ja muita raparperireseptejä


Viimeiset reilut kaksi viikkoa ovat olleet upeita ja kiireisiä viikkoja. Nyt olen aloittanut kesälomailun. Tämä loman alku on ollut kyllä kunnon aktiiviloma, kun olen tehnyt kotihommia - kaikkea sitä, mikä on jäänyt rästiin tai olen siirtänyt kesäloman to do-listalle.

Ystäväni on jo vuosia sitten tuumannut, etten voimaudu laiturilla makoillen ja se on kyllä niin totta! Rantsulla ololle on toki aikansa ja paikkansa, mutta arvaat varmaan, että tähänkin viikonloppuun kuuluu minulla monen moista puuhaa. 

Alkukesän ilon aihe - raparperi

Puutarhassa on viimeisten viikkojen aikana tapahtunut monia riemastuttavia asioita, joista yksi on raparperin kasvaminen. Vaikka tämä tapahtuu joka kesä, on raparperin kasvaminen aina yhtä ilahduttava ja innostava asia. On siis raparperiherkkujen aika!

Tein blogiarkistossani olevasta rahkamurupiirakasta raparperimurupiirakka. Rahkamurupiirakka on Kotivinkki-lehden resepti (8.3.2017, lehti nro 5). Tein reseptiä muuttaen raparperirahkamurupiirakan. 

Piirakka on muhkea ja mehevä. Raparperi tuo piirakkaan makua ja pirtsakkuutta. Muruseos viimeistelee piirakan.




Raparperirahkamurupiirakka (muunnos Kotivinkin reseptistä)

250 g voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
8 dl vehnäjauhoja
2 dl piimää tai jugurttia tai kermaviiliä
1 kananmuna

Täyte
n. 0,5 litraa raparperin paloja
500 g maitorahkaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä ne voisulaan ja sekoita murumaiseksi. Ota seoksesta kolmasosa toiseen kulhoon kuorruttamista varten.

2. Lisää suurempaan taikinamäärään piimä (jugurtti tai kermaviili) ja kananmuna. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.







3. Kuori ja paloittele raparperin varret. 

4. Sekoita täytteen ainekset ja kumoa rahkatäyte taikinapohjalle. 




5. Ripottele raparperin palat täytteen päälle.

6. Levitä sivuun otettu taikinamuru piirakan päälle. 

7. Paista rahkapiirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla 25 minuuttia. 




Leikkaa rahkapiirakka vasta jäähtyneenä.


Raparperirahkamurupiirakkaa ei tarvitse vatkata eikä vaivata - helposti herkullinen tarjottava!

Valmistamiseen menee noin 10 minuuttia ja paistamiseen 25 minuuttia.



Ihan paras raparperikiisselin resepti löytyy vuoden 2017 juhannuspostauksestani.



Heinäkuun 2017 postauksista löytyy raparperihillokeen resepti. 



Ja tiikerikakun serkun, raparperiraitakakun resepti, löytyy kesäkuun 2019 postauksista.

Raparperiherkut sopivat jälkiruuiksi ja kahvipöydän tarjoiluihin sekä kyläreissun viemisiksi.

Mitä sinulle kuuluu? Lomailetko vai onko kesälomasi vielä edessäpäin?


34 kommenttia:

  1. Voimauttavaa puuhalomaa sinulle! Meitä on monta, joiden lomafiilis syntyy parhaiten tekemisellä, ei löhöämällä, vaikka sitäkin väliin tarvitaan.
    Raparperiaika on aina yhtä odotettua. Piirakkaohjeesi vaikuttaa hyvältä, vähän samantapainen kuin Maisemakahvilan raparperipiirakka, johon myös tulee rahkaa ja muruseos päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - täällä sitä lomaillaan puuhaillen :) Välillä toki olen ihan vaan, tekemättä yhtään mitään - lataan akkuja :D Tämä resepti on muunnos Kotivinkin reseptistä. Raparperi antaa mukavaa ja mehevää makua.

      Poista
  2. Kiisselit ovat jääneet ihan unohduksiin. Mummun omenakiisseli kermavaahtohunnulla oli niin hyvää! Täytyypä taas alkaa kokkailla, kun marja-aika alkaa taas👌 Tai ostaa vaikka raparperia hevistä 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kermavaahtohuntu ripauksella kanelia maistuu omppukiisselin kera ja myös raparperikiisselin kanssa. Mummujen reseptit ovat aina ihan parhaita <3

      Poista
  3. Pitäisi oikeastaan tehdä isännälle jotakin raparpereista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että sait postauksestani inspiksen raparperiherkun tekemiseen.

      Poista
  4. Raparperista saa tehtyä vaikka minkälaisia herkkuja.
    Minulla alkaa loma heinäkuun alussa, joten vielä pitää jaksaa 3 viikkoa töissä.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on monipuolinen ja satoisa - puutarhurin ilo! Ei ole enää kovin kauaa, että pääset lomailemaan . jaksaa, jaksaa <3 Ihanaa juhannusviikkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  5. Olipas herkullisen oloinen resepti! Meidän raparperimme ovat ikävä kyllä taantuneet ja kasvavat hyvin niukkoina ja pieninä. Täytyisi varmaan ryhtyä huolehtimaan niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Meidän raparperi oli alkuun semmoinen ruippana, mutta juurruttuaan se on satoisa. Laitoin puisen reunuksen raparperin ympärille ja laitoin lisää multaa. Tästä raparperimme taisi oikein innostua ja satoa puskee oikein mallikkaasti.

      Poista
  6. Vaikuttaa herkullisella, raparperista saa vaikka mitä ihanaa! Tein juuri vispipuuroa, ai että tuli hyvää 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on niin monikäyttöinen. Oi, vispipuuroa - kiitos vinkistä <3

      Poista
  7. Jo on herkullisen näköisiä herkkuja.

    VastaaPoista
  8. Hyviä reseptejä. Yksi, mitä aina ihmettelen: Miksi raparperit pitäisi kuoria? Minä en kuori koskaan, eikä tuo tunnu haittaavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Nuoria raparperin varsia en kuori, mutta paksummat, loppu kesän raparperin varret ovat "puisevia" ja ne kuorin.

      Poista
  9. Olipa kiva, että olit laittanut tähän vanhempiakin raparperi-ohjeitasi! Teit minulle asian helpoksi. Nyt vain valitsemaan näistä eniten mielikuvituksen makunystyröitä kutkuttelevaa ohjetta... Taidan kallistua tällä kertaa piirakan kannalle. Aineksetkin löytyisivät kaapista ilman kauppareissua. Anopin päiväkahvivisiitille on siis tarjoilusuunnitelma valmiina. Kiitos Tarja<3
    Ihania lomapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin laittaa kaikki raparperiherkut samaan postaukseen, niin on helpompi miettiä, mitä tekisi raparperista. Ihanaa juhannusviikkoa sinulle, Leena <3

      Poista
  10. Minä tykkään raparperista todella paljon! Voi, kunpa ehtisin tänä kesänä valmistamaan raparperihilloketta. Vapun aikaan laitoin viimeiset raparperit pakkasesta piirakaksi ja nyt viikonloppuna sain vierailtamme tuliaiseksi tuoreesta raparperistä tehtyä piirakkaa. Nam!

    Kesälomaan on vielä viikkoja *huoh*. Mutta kyllähän sen sieltä sitten lopuksi tulee. Kivaa lomaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperissa on mukavan pirtsakka maku. Raparperi on niin monikäyttöinenkin. Jaksaa, jaksaa- kesälomasi lähestyy <3 Ihanaa juhannusviikkoa sinulle <3

      Poista
  11. Pelkkä oleminen ei tosiaankaan ole kovin voimauttavaa. On ilo nähdä mitä sai tehtyä, vaikka touhun kohde ei aina olekaan se kaikkein välttämättömin ;) Eilen kannettiin iso määrä puita vajaan ja se tuntuu hienolta saavutukselta, vaikkakin sitten työpäivän jälkeen.
    Pitäisikö kokeilla pitkästä aikaa raparperia... minä kyllä tykkään. Miehelle jäi muutaman vuoden takaisesta raparperihillokokeilustani sellaiset antipatiat, että raparperin nimeäkään ei täällä uskalla mainita ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhailu on rentouttavaa. Puusavotta on ihan mahtavaa hommaa! Minulle kävi muutama kesä sitten sama juttu kesäkurpitsan kanssa - kesäkurpitsakokeiluja taisi tulla tehtyä vähän liian usein :D

      Poista
  12. Herkkua on siinä monenlaista - mooonenlaista...
    Minä laitoin raparperiä salaattiin tänä keväänä - kiva raikas lisä siinäkin.
    Ja samaa mieltä - tekemistä olla pittää, muuten ei tule mittään!! Omannäköisiä Kesäiloja Sinulle ja hyvää lomaa... oma loma häämöttää jo nurkan(3yön) päässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta vinkistä käyttää raparperia salaattiin! Juu - tekemistä olla pittää muuten ei tule mittään <3 Hyvää lomaa!

      Poista
  13. Vesi tulee kielelle kun katselen mehevää raparperipiirakkaa. Puoliso ei halua rahkaa, mutta onhan noita reseptejä tietysti muunlaisiakin.

    Kuule just ajattelin tuota samaa asiaa lomailusta että en pystyisi olemaan toimettomana. Kävin pihaa lakaisemassa, rikkaruohoja kitkemässä ja pensasaitaa leikkaamassa. Yksi naapuri tuolla läheisessä puutarhattomassa talossa ottaa aurinkoa rantatuolissa. Se tietysti hänelle suotakoon, mutta en pystyisi millään samaan.

    Minulla nyt viikot lomaa, viikonloppuna opetan vähän italiaa.
    Kiitos kysymästä ☘️🇮🇹 Grazie. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan niin samanlaisia! Aurinkotuolissa istun, JOS minulla on käsissäni kesäkäsityö :) Ihanan puuhakasta kesää sinulle <3

      Poista
  14. Hyvä raparperipiirakka ohje! Raparperi on mukavan kirpeää ja mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän tykkään leivonnaisista, jotka ei ole turhan makeita.

    VastaaPoista
  15. Ihanat raparperiherkut. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  16. Nam,herkullinen raparperiohje.Ja oikein hyvää kesälomaa sinulle Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täällä on syöty erilaisia raparperiherkkuja. Raparperit ovat nyt parhaimmillaan. Ihanaa kesäkuuta sinulle, Jael <3

      Poista
  17. Näyttääpä hyvältä! Tuota piirakkareseptiä voisin kokeilla kun menen mummin luokse lomailemaan ensi viikolla, siellä kasvaa raparperiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Mukavaa ja raparperinmakuista lomaa mummon luona.

      Poista

Ilahdun kommenteista!