maanantai 13. tammikuuta 2020

Satokauden ruokaa-keittokirjassa yhdistyvät sesonkiajattelu ja ruokaperinne


Sain blogiyhteistyönä Satokausikalenterin tuotteista Satokauden ruokaa-kirjan. Keittokirja yhdistää sesonkiajattelun ja ruokaperinteen; kirjassa yhdistyvät vanhoista reseptikokoelmista poimittujen ruokaohjeiden reseptit sekä kotimaisen sesonkiajattelun historia ja kehitys 1800- ja 1900-luvun taitteesta nykypäivään. Satokausien mukaan ruoan valmistus on kansainvälinen ilmiö, jolla on Suomessa vahvat juuret.

Kirjan tekijät ovat Susanna Haavisto ja Samuli Karjula. Suomi syö ja juo -museohankkeen tutkija Susanna Haavisto on kirjoittanut kirjan historialliset osuudet ja Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula vastaa sesongin raaka-aineisiin liittyvistä käytännön neuvoista. Kirjan tekijät kertovat kirjan tarkoituksena olevan "toimia eräänlaisena aloittelijan oppaana suomalaiseen ruokaperinteeseen ja -kulttuuriin - helposti sulavana alkupalana nykyisten ruokailmiöiden historiaan" (Lukijalle, s. 7).


Satokauden ruokaa-kirjassa on 34 valikoitua reseptiä, joiden avulla valmistuu talven, kevään, kesän ja syksyn satokausiruokia. Tämän päivän keittiöön sopiviksi päivitettyjen reseptien avulla valmistuvat esim. omenaplätyt, palsternakkakeitto, ahvenpihvit ja mantsikkamöllö. Lisäksi kirja sisältää 16 raaka-aine-esittelyä, jotka johdattelevat kyseisten raaka-aineiden satokausiresepteihin.

Näppärän kokoinen kirja (17,5 x 20,6 x 1,8cm) on lankasidottu ja kovakantinen, joten se kestää erinomaisesti käyttöä keittokirjana. Kirjan herkulliset ruokakuvat ja piirrokset houkuttelevat toteuttamaan satokauden raaka-aineista laadittuja reseptejä ja perehtymään suomalaiseen ruokaperinteeseen.

Satokauden ruokaa-kirjaan kirjaan voit tutustua ja tilata kirjan klikkaamalla tästä KLIK.


Kuva: Satokausi.fi kuvasta muokattu

Vinkki: Satokausikalenterin verkkokaupasta saa vielä PERHEKALENTEREITA 2020 (tilanne 13.1.2020). Perhekalenterissa on jaoteltuna kuukausittain lähes 200 Suomessa kaupoissa tarjolla olevaa kasvista (hedelmät, juurekset, vihannekset, marjat, sienet). Vuoden 2020 kalenteritietojen lisäksi kalenterissa on vinkkejä koko perheen kasvisten käyttöön ja ruokahävikin vähentämiseen.

Perhekalenteri
n tietokirjaosiossa on yhdessä Apetitin kanssa suunniteltuja vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Kalenterissa on reilusti tilaa muistiinpanoille ja sarakkeet viidelle perheenjäsenelle.

Perhekalenteriin voi tutustua ja tilata klikkaamalla tästä KLIK.

Talvisatokauden karpalopuuron makuista viikkoa!

9 kommenttia:

  1. Näyttää oikein hyvältä ja kuulostaa myös:) Mantsikkamöllö..hmm siihen pitäisikin tutustua:)) Tuosta kirjasta saa varmasti paljon hyviä vinkkejä! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on hyviä reseptejä ja mielenkiintoista luettavaa ruokaperinteestä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle ❤

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä.
    Ihanaa viikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  3. Perinneruuat kunniaan, usein helppoa ja hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri, Ansku! Perinneruuat kunniaan. Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  4. Tämä kalenteri on mielenkiintoinen ja kirja varmasti myös tutustumisen arvoinen. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Näissä on paljon mielenkiintoista luettavaa, hyviä vinkkejä ja reseptejä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Nila!

      Poista
  5. Kirja on mielenkiintoinen,kun yhdistetty kaksi hienoa asiaa!,ruoka+historia!
    vilkaisin esittely sivuilta "heinänteosta ilman heinän tekoa ,ei ois maitoa ,ym,,,..ihanapa ois saada tuollainen kirja:))
    Minä sain yhtenä joulu SAUNAKIRJAN.Miniältä ja Pojalta lahjaksi:):)
    Kiitos Tarja!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!