torstai 12. maaliskuuta 2020

Yrttiöljy

Tällä viikolla (vko 12) on vietetty Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää yrttiviikkoa. Yrttiviikon tarkoituksena on lisätä yrttien tunnettavuutta ja käyttöä.

Marttojen sivuilla kuvataan yrttilajien ja -lajikkeiden runsautta näin: Yrttilajeja ja
-lajikkeita on niin paljon, että tarhurille riittää kokeilemista vaikka koko elämän ajaksi. Yrttejä voi kasvattaa puutarhassa, parvekkeella ja ikkunalaudalla.


Suosikkiyrteistä saa maukkaan yrttiöljyn tai -kastikkeen. Yrttiöljyn ainekset soseutetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Vihreällä yrttiöljyllä saa lisämaksua keittoihin, salaatteihin ja pastaan. Yrttiöljyyn voi hyödyntää myös ylijääneet tuoreyrtit varsineen. Yrttiöljyn voi valmistaa yhdestä lempiyrtistä tai eri yrttien yhdistelmästä.

Yrttiöljy

noin 2 dl tuoretta tai pakastettuja yrttejä
1,5 dl rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
1/2 - 1 tl hunajaa (tai ripaus sokeria)
ripaus suolaa

Sekoita yrtit ja öljy. Mausta suolalla ja hunajalla. Hurauta öljy sauvasekoittimella tasaiseksi.


Blogini arkistostani löytyy Marttatorilta saatuja vinkkejä yrttien kasvatukseen ja käyttöön - lue lisää klikkaamalla tästä KLIK.

Yrttien maustamaa viikon jatkoa!

10 kommenttia:

  1. Minä olen käyttänyt nykyisin oliviöljyä, siinä on paljon terveydellisiä vaikutuksia, yrttiöljyä en ole koskaan tehnyt, pitää joskus tehdä-kiitos vinkistä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttiöljyllä saa mukavasti makua erilaisiin ruokiin. Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  2. Yrttiöljy on hyvÄÄ
    isännys on tehnyt ...niin kauan kuin muistan ensimmäisen sauvasekottimen ostosta lähtien,(ei sano minulle salaista ohjetta...kun oon kyselly:(( :)))
    Käytän salaatin kastikkeena,lihan ja kasvisten höysteenä

    jk.paljon valkosipulia sekkaan!!
    ..Sinulle Meidän omalle netti-Martalle!!
    Yrttien tuoksuista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kätevä isäntä, peukkua hänelle! Jotkut reseptit ovat kovin, kovin salaisia tai ei ainakaan kaikkia ainesosia kerrota ;D Yrttiöljy antaa makua moneen ruokaan. Ihana, Liisa <3 Netti-Martta :D Ihanaa viikonloppua sinulle ja miehellesi!

      Poista
  3. Yrttiöljy onkin hyvää salaatin mausteena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatin kanssa oivallista. Tähän saa mukavasti käytettyä myös yrttihävikin. Joskus ei tarvitse koko yrttiruukullista ja loppu meinaa nahistua. Hyvää viikonloppua sinulle <3

      Poista
  4. Yrttiöljyllä saa makua erilaisiin ruokiin. Joskus jopa sipaisen voikkuleivän päälle. Ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
  5. Pistetäänpä korvan taakse. Siis ajatus, ei itse öljyä. Tuohan on hyvä lisuke monenlaisen syötävän kanssa. Ja tuli mieleeni, että sitähän voisi varmaan lorauttaa vaikka pastankin sekaan. Ei tarvitsisi sen enempää ihmetellä sitä ateriaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kiva, että idea on nyt muistissa, yrttiöljy korvan takana ;D Tällä voi myös marinoida keitetyt kananmunat ja sipaista vaikka voikkuleivän päälle.

      Poista

Ilahdun kommenteista!