torstai 20. heinäkuuta 2017

Martta juhlii matkaillen 😊


Eilen oli syntymäpäiväni. Tämä Martta juhli syntymäpäiväänsä tänä vuonna matkaillen. Pääset nyt nojatuolimatkalle Martta Matkailijan mukana juhlamatkan Eilisiin kohteisiin.


Rovaniemellä pysähdyimme Joulupukin pajakylään Napapiirillä. Pajakylässä on mm. lukuisa määrä kauppoja ja Joulupukin pääposti.



Ikuistimme pohjoisen napapiirin sijainnin ja siirryimme sen yli arktiselle alueelle. Napapiiri on kartalla näkyvä raja, jossa aurinko pysyy 24 tuntia horisontin yllä (kesällä - keskiyön aurinko) tai alla (talvella kaamos).

Kerrotaan, että moni pitää napapiiriä kiireen ja stressin rajana, jonka pohjoispuolelle nämä ilmiöt eivät kuulu.


Postikonttorin lajitteluhyllyssä oli lasin takana nähtävissä useista eri maista Joulupukille tulleita kirjeitä.


Tarpeeksi isoksi tultuaan Lapset voivat luovuttaa tuttinsa postikonttorissa olevaan keräyslaatikkoon. Nämä tutit menevät uusiokäyttöön vauvatontuille ja vauvaporoille.


Tapasimme asiaan kuuluvasti Joulupukin ja kerroimme hänelle lahjatoiveitamme ;D

Meitä turisteja oli paljon ja eri maista. Joulu kaikkine koristeineen ei jouluihmisestä tuntunut mitenkään omituiselta heinäkuussa. Nähtävää ja koettavaa olisi ollut pitemmäksi aikaa, mutta oli aika jatkaa matkaa koti Äkäslompoloa.

Äkäslompolossa Martta shoppaili tietenkin Jounin kaupassa. Kauppa mainostaa olevansa Lapin suurin ja kairan rouhein kyläkauppa. K-ketjun Sekatavarakaupassa tarjontaa piisasi ja asiakkaita oli niin, että kolme kassaa veti asiakkaita solkenaan.


Martta matkailijaa ilahdutti paikallisten tuotteiden reilusti esille tuominen.


Mukaan lähti lähellä leivottu (Kolari) Sammalvaaran Leipomon Lapin rieska.



Kaulanen on sanonut, että jokainen tunnettu matkailukohde tarvitsee maamerkkinsä. Tässä Jounin kaupan pihalla se todellakin on - Pudasjärveltä kotoisin olevan taiteilija Kimmo Takaraution tekemä maailman suurin poro! Poro on ilman sarvia 5 metriä korkea, sarvien kanssa 6 metriä ja pituutta porolla on yli 10 metriä! Materiaalina taiteilija on käyttänyt rautarungon päälle polyuretaania ja lasikuitua. Poro on viimeistelty kynäruiskumaalauksella. Upea maamerkki, tuumailee Martta.


Pikaisen Lapland Hotels Saaga -hotelliin tutustumisen jälkeen Martta pulahti kylpylän altaaseen uimaan ja pistäytyi rentoutumassa mentholin tuoksuisessa höyrysaunassa.


Päivän päätteeksi Martta Matkailija mietiskeli kaikkea päivän aikana näkemäänsä ja kokemaansa katsoen näkymää hotellihuoneen ikkunasta. On siinä näkymä kohdillaan - Yllästunturin on kaunis karuudessaan.

Matka jatkuu :)

maanantai 17. heinäkuuta 2017

Rucolapastaa


Meillä on erittäin ihana ongelma puutarhassa - rucolaa kasvaa niin paljon, että pitää jo miettiä ohjeita, joihin ylituotantoa voi käyttää!

Kun alku kesästä istutin kasvatuslaatikoihin salaatteja, toivoin salaattia kasvavan jopa hienoiseksi ongelmaksi asti ja tässä sitä nyt toiveideni mukaisesti ollaan! Kesän mittaan pihahommissa ollessani olen napsinut rucolaa aina kasvatuslaatikon ohi kulkiessani.

Muokkasin K-ruoka.fi rucolapastan ohjetta. Tästä ohjeesta saat helposti myös kasvisvaihtoehdon.


Rucolapasta

1-2 sipulia
4-5 tomaattia
2 valkosipulin kynttä
rypsiöljyä
mausteita esim. mustapippuria, chiliä, yrttejä
150 g savupalvisuikaleita (kasvisversion saat jättämällä savupalvisuikaleet pois)
rucolaa
parmensanjuustoa raasteena/lastuina tai valmiina jauheena

pastaa esim. nauhapastaa

1. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipulit öljyssä pannulla.

2. Lisää kuutioidut tomaatit ja savupalvisuikaleet. Anna hautua pannulla pehmeähköksi.

3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele pasta lautasille.

4. Laita tomaattisavupalvisuikalemuhennosta pastan päälle.

5. Silppua annoksien päälle huuhdeltuja rucolan lehtiä.

Ja nyt sitten marttana rucolaherkkua tekemään!

perjantai 14. heinäkuuta 2017

Raparperikompottia ja kantapääopiston omenapuiden kasvatuksen syventävät opinnot :)


Raparperi puutarhassamme on kasvanut jo aika mukavasti, mutta edelleen tarvitaan ystävän raparperipuskien tuotantoa apuna. Olin kirjoittanut kalenterin väliin paperille raparperikompotin ohjeen. Lähdettä en ollut muistiinpanoon merkinnyt.


Raparperikompotti

1 dl vettä
500 g raparperin paloja
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria

1. Kuori ja pilko raparperit.

2. Sekoita sokeri ja fariinisokeri veteen. Keitä sokerilientä sekoittaen 5 min.

3. Lisää raparperin palat ja keitä sekoitellen niin, että raparperi pehmenee (n. 5 min).

4. Kaada kompotti hillopurkkiin tai tarjoiluastiaan jäähtymään.



Raparperikompottia voit tarjota jäätelön kanssa. Jäätelöannoksen voit koristella keksimuruilla ja syötävillä kukilla, esim. syreenin tai puna- tai valko-apilan kukilla.


Ja sitten näitä puutarhakuulumisia "Ei mennyt kuin Strömsössä" -osastolta. Viime syksynä istutimme kaksi omenapuuta. Talveksi suojasimme puut tolkusti verkkoilla ja rungot muovisilla psiraalisuoljilla. Keväällä puiden kasvu lähti mukavan näköisesti käyntiin, lehtisilmuja pukkasi molemmat puut keväällä, kunnes toisen puun lehtisilmut kuivuivat.

Toinen viime syksynä istuteuista omenapuista on nyt siis menetetty. Olin puhelimitse yhteydessä puutarhaan, mistä omppupuut ostin. Sain ammattilaiselta valtavasti hyviä ohjeita omenapuiden kasvatukseen ja selvyyden, mikä meni väärin toisen puun kanssa.

Menetetty omppupuu on kärsinyt kylmyydestä. Rungon ympärille myytäviä muovisia spiraaleja (myyräsuojia) ei tule käyttää (!!!), koska kuori jää ohueksi, jolloin puun runko/kuori kasvaessaan halkeilee ja spiraaliputki johtaa kylmän ilman juureen. Omenapuut suojataan talven ajaksi vain metalliverkolla, mikä laitetaan tiiviisti maata vasten ja kiinnitetään hakasilla maahan. Kylmyyden lisäksi omenapuiden kuolemia aiheuttaa kuulema liika lannoitus. Koska mullan alla on suhteellisen lähellä kivistä ja hiekkaista maa-ainesta, olisi puu ollut parasta istuttaa multakumpareelle (koska toinen puu on selvinnyt, sille ei tarvitse kumparetta alkaa enää kuulema tekemään). Omenapuiden kasvatuksen kantapääosaston oppimäärä on suoritettu.

Ps. Pirja on omenapuulajikkeena kestävä lajike, mutta ei sekään ylenpalttisen haastavia olosuhteita kestä.

No niin. Näillä ohjeilla pidetään tuo toinen omenapuu hengissä ja ties vaikka joskus tulevaisuudessa syödään omenoita omasta omppupuusta <3

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Sadepäivän kotoilua keittiössä: syreenisokeri


Kun pihahommia ei sateen vuoksi voinut tehdä, niin marttailin keittiössä ja tein syreenisokeria :)

Pihassamme olevat syreenit ovat nyt hieman yli metrin mittaisia ja kukkivat jo muutamien terttujen verran. Paitsi yksi, joka on tuuheampi kuin muut, ei kuki yhdenkään kukkatertun vertaa! Ehkäpä ensi kesänä tuo syreeni yllättää meidät kukillaan. Raskin kuitenkin nappasta oman pihan syreeneistä kukkia syreenisokeriin tarvittavan määrän.

Syreenisokeria käytetään leivontaan, jälkiruokiin ja maustamiseen. Maustunut sokeri voidaan käyttää kukkineen tai kukat voidaan siivilöidä pois. Syreenisokeri on käyttökelpoista jo seuraavana päivänä.


SYREENISOKERI

2 dl syreenin kukkia
2 dl hienoa sokeria

Kukat riivitään tai leikataan saksilla irti kukkatertuistaan (vihreät osat pois).

Jos kukat ovat kosteita tai märkiä, anna kukkien kuivaa talouspaperin päällä.
Itse keräsin kukat vesisateessa, kun en malttanut enää odottaa sateen loppumista. Sikseen satakoon, kun kasvit tarvitsevat jo vettä, nurmikossa on kuivia kohtia ja itsellekin tekee hyvää tällainen sadepäivä.

Laita lasirpurkkiin kerroksittain syreenin kukkia ja sokeria - sekoita lopuksi ravistelemalla. Itse käytin DanSukkerin Siro erikoishienoa sokeria.

Anna purkin olla ilman kantta niin kauan, että kukat ovat kuivuneet.

Ravistele purkkia päivittäin. Ravistelu estää kosteuspaakkujen muodostumisen ja homehtumisen. Tosin paakkuja saattaa siltikin tulla, mutta ne eivät haittaa.

Voit myös laittaa syreenisokerin laakeaan astiaan kuivahtamaan ja purkittaa sen jälkeen.


Sokeripurkista tulee ihana syreenin tuoksu!

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Mansikkaviikon juhlintaa :D


Viime viikolla vietettiin Kotimaiset Kasvikset ry:n julkaisemien teemaviikkojen mukaan valtakunnallista mansikkateemaviikkoa.

Kotimaiset Kasvikset ry:n toiminta-ajatuksena on toimia puutarhatuotteiden laadun ja menekin edistäjänä, lisätä kotimaisten kasvisten käyttöä sekä edistää suomalaisten kansanterveyttä . Puutarhatuotteet sisältävät vihanneshedelmät, lehtivihannekset, juurekset, marjojat, hedelmät, perunat, sienet, kukat ja taimistotuotteet sekä kasvisjalosteet. Toiminta-ajatustaan yhdistys toteuttaa kasvisketjussa tehtävän laatutyön, viestinnän, terveysvalistuksen, muun menekinedistämisen ja mainonnan keinoin.

Mansikoista ja kesästä tulee mieleen ensimmäisenä mansikkatäytekakku. Sitäpä siis päätin tehdä mansikkatäytekakun juhlistamaan runoa ja suvea - ja marttailla tolkkuna keittiössä :)

Niin, sehän oli helpommin ajateltu kuin tehty. Omat mansikkamaan mansikat näet yllä olevassa kuvassa. Radiosta kuulin, että kasvit ovat kaksi viikkoa jäljessä tavan omaisista kasvuajoistaan ja näin voimme todeta asian olevan myös mansikoiden kohdalla.

Kun tuona suunnittelemani leivontapäivänä kaupasta mansikoiden saaminen osoittautui ylivoimaiseksi, päädyin mansikkahilloon ja KarlFazerin Berry Pearls mansikka eli suklaakuorrutteisiin pakastekuivattuihin mansikoihin.

Tässä on tekemäni täytekakun ohje:


KAKKUPOHJA

Tarvitset

4-5 kananmunaa
hienoa sokeria
vehnäjauhoa
perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
leivontamargariinia
korppujauhohja

1. Ota kolme samanlaista juomalasia/mukia. Riko yhteen juomalasiin kananmunat. Laita toiseen juomalasiin samanverran sokeria. Ja kolmanteen lasiin jauhoja (puolet vehnäjauhoja, puolet perunajauhoja ja 1 tl leivinjauhetta).

Siis kaikkiin laseihin aineita yhtä paljon!

2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

3. Lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen kananmunasokerivaahtoon.

4. Korppujauhota voideltu vuoka.

5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 40 min.

6. Anna kakkupohjan hieman jäähtyä ennen kumoamista. Leikkaa pohjasta kolme kerrosta.


TÄYTE

2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
150 g valkosuklaata

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita - voit käyttää vatkainta.
Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa.
Sekoita sulanut suklaa kerma-tuorejuusto sekoitukseen.


Kostuta pohja esimerkiksi virvoitusjuomalla, mehulla, maidolla tai vaniljalla maustetulla maidolla. Näiden lisäksi kostuttamiseen käy hyvin säilykehedelmien liemi, itse käytin tällä kertaa ananassäilykkeen mehua.

Kostuttamisen jälkeen laitoin ohuelti mansikkahilloa ja reilusti valkosuklaavaniljatäytettä (molempiin väleihin).

Kuorrutin kakun vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla ja koristeena käytin KarlFazerin Berry Pearls mansikoita.



Tässä siis mansikkatäytekakun ohje. Nyt sitten vain odotellaan mansikoiden kypsymistä :)