tiistai 5. maaliskuuta 2019

Villasukka-arvonta ja Marttojen 120-juhlavuoden villasukkailuja

Hiihtoloma alkoi perjantaina - jes! Kaiken touhuilun ohessa olen neulonut ja sain eilen valmiiksi villasukat. Olen innostunut neulomaan näitä piirakkasukkia (Novitan ohje). Neuloin ensimmäiset piirakkasukkani viime vuoden puolella marraskuussa. Pääset tuolloin tekemääni piirakkasukka-päivitykseeni klikkaamalla tästä KLIK.



Päätin arpoa nämä neulomani sukat. Sukat ovat naisten kokoa ja neulottu Novitan Seitsemän veljestä -langasta.

Arvonnan säännöt


Arpoja voit saada kolmella tavalla:

1. Olemalla lukijani tai kirjautumalla lukijaksi (klikkaa oikeassa laidassa olevasta lukijat-kohdasta lue-nappia) ja kommentoimalla tähän päivitykseen.

2. Tykkäämällä blogini facebook-sivusta (Ruusu-unelmia ja villasukkia) ja kirjoittamalla kommentin villasukka-arvontapäivitykseen. Facebook-sivulleni pääset klikkaamalla tästä KLIK.

3. Seuraamalla blogiani Instagramissa ja kirjoittamalla kommentin villasukka-arvonta kuvaan. Instagramiin pääset tästä KLIK.

Sinulla on siis mahdollisuus saada jopa kolme arpaa!

Arvonta alkaa NYT ja päättyy sunnuntaina 10.3.2019 klo 18.00, minkä jälkeen arvon onnellisen voittajan.
Voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti. Onnea arvontaan!

Vaikka marttailu ei totta tosiaankaan ole pelkkää villasukkien neulomista, ovat myös villasukat Martoille tärkeä juttu tänä vuonna.


Martan juhlasukka Kuva: Marttaliitto, Martat.fi

Martat ja Novita järjestivät villasukkien suunnittelukilpailun 120 vuotta täyttävän marttajärjestön kunniaksi. Kilpailuun lähetettävässä sukassa tuli näkyä viitteitä perinteeseen, joka on tuotu tähän päivään. Voittajasukan, Martan juhlasukat, on suunnitellut 27-vuotias jyväskyläläinen Salla Hiltunen.

Klikkaamalla tästä -KLIK - löydät Martan juhlasukkaohjeen.


Vuorelan Martat ovat neuloneet nämä ihanat villasukat Sukat äidille-kampanjaan. Kuva: Tarja


Tänä vuonna 120 vuotta täyttävän Marttaliiton ja 100 vuotta täyttävän Kätilöliiton yhteisessä Sukat äidille -kampanjassa lahjoitetaan kaikille ensimmäistä kertaa äideiksi tuleville villasukat. Sukat voi myös tehdä omalle äidille, mummolle tai muulle itselle tärkeälle äidille. Kampanjaan voi osallistua tekemällä sukkia eri tekniikoilla tai lahjoittamalla lankoja neulojille.

Lisää kampanjasta voit lukea klikkaamalla tästä - KLIK.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Pikapuusteista laskiaspullia


Hiihtoloman alkoi. Onsevaanniinmukavaa! Paljon suunnitelmia, niin paljon, että taitaa viikko käydä lyhyeksi.

Eilen satoi lunta. Sitä todellakin satoi. Lumityöt tehtiin kahteen kertaan. Helppoa hommaa, kun lumi oli puuterilunta, sellaista kevyttä höttöä. Tänään on aurinko paistanut niin, ettei mitään rajaa! Auringon paiste sai heti viherpeukaloni kutisemaan ja ostin ensimmäiset siemenpussit taimien kasvatusta varten.

Laskiaissunnuntai on kohta illassa ja -tiistai lähestyy hillitöntä vauhtia. Leivoin pikapuusteista laskiaispullia - ja näin pullan tuoksuinen lomaileva martta sai pisteet kotiin ;)

Pikapuustit

100 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 dl maitoa
raesokeria (vinkki: kokeile värillistä raesokeria)

Laskiaispullien täytteeksi
2 dl kuohukermaa + ripaus hienoa sokeria
mantelimassaa tai mansikkahilloa (vinkki: kokeile vadelmahilloa)


1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa sekaan kananmuna.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa vaahtoon.

3. Jaa taikina muffinivuokiin.

4. Ripottele pullien päälle raesokeria.

5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Mikäli teet pikapuusteista laskiaispullia, anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Halkaise pullat ja täytä ne mantelimassasiivuilla tai hillolla sekä kermavaahdolla.

Helppoa! Just niinkuin lomalla sopiikin olla!

torstai 28. helmikuuta 2019

Lasagnettea ja ohjeita someagenteilta

Tänään työkaverin kanssa jutellessani se ajatus sitten välähti - päivälliseksi teen lasagnettea. Netistä löysin Valion lasagnette-ohjeen , jota sovelsin. Kotiraati peukutti ja sanoi "jatkoon". Lasagneten tekeminen ei ole todellakaan vaivalloista ja uunissakin laatikko on vain noin 35 minuuttia. Arkiruoka on järkiruokaa, kuten me martat ruukaamme sanoa.


Tässä Valion ohjeen sovellusversioni:

Lasagnette


400 g naudanjauhelihaa
1-2 hienonnettua sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
n. 1 dl vettä
400 g Torino mini lasagnepastaa
3 dl maitoa
1 prk (2,5 dl) Valion Mustapekka pippurijuusto ruokakermaa
150 g juustoraastetta

Voiteluun
1 rkl nokare margariinia/Valio Oivariini® juoksevaa


1. Ruskista jauheliha ja sipuli paistokasarissa tai isossa, pinnoitetussa kattilassa.

2. Ripottele päälle vehnäjauhot ja kääntele hetki. Lisää suola.

3. Sekoita joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä (n. 1 dl) ja lisää joukkoon. Keitä 2 - 3 min.

4. Lisää joukkoon pasta. Sekoita.

5. Tee juutokastike: kuumenna maito, ruokakerma ja juustoraaste kattilassa samalla sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Nosta liedeltä.

6. Lado voidellun uunivuoan (2 l) pohjalle puolet jauheliha-pastaseoksesta ja kaada päälle puolet juustokastikkeesta. Toista samanlainen kerros.

7. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 35 min.

Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.


Kerkesin kuin kerkesinkin tänään illalla vielä pyörähtämään Lehtikankaan monitoimitalossa Mikä koukuttaa?-avoimessa illassa. Illan järjestivät Kajaanin kaupunki, Kainuun sote, MLL PerheKainuu -hanke ja EHYT ry yhteistyökumppaneineen.

Mikä koukuttaa? -illassa oli pohdintaa somesta, päihteistä, kiusaamisesta ja turvallisuudesta sekä annettiin avaimia puheeksi ottamiseen ja välineitä vanhemmuuden tukemiseen.

Lehtikankaan koulun someagentit (ryhmä oppilaita) kertoivat vinkkejä, milloin ei tulisi olla somessa. Somessa ei tulisi olla, kun on palaverissa tai kokouksessa, riparilla kirkossa ja ravintolassa syömässä (jos ei sitten ota kuvia ruuasta). Kaverin kanssa ollessa olisi hyvä keskittyä kaverin kanssa juttelemiseen ja katsoa välillä vaikka silmiin. Hyviä ohjeita meille ihan jokaiselle!

tiistai 26. helmikuuta 2019

Villasukkapäivitys :D

Viikonloppuna havahduin siihen, että villasukkia oli vähän siellä ja täällä - lattialla, tuoleilla, sängyllä... Ja kaikki villasukat olivat minun. Jep.


Ruusu-kuvioiset villasukat ovat bloggasusukkani. Siinä odottivat olohuoneessa lattialla seuraavaa bloggauskertaa.


Anelmaiset ovat juhla- ja tapahtumasukkani. Siinä olohuoneen nojatuolilla ne puolestaan odottivat 4-v. synttäreillä käynnin jälkeen seuraavaa juhlaa.


Sängyn vierestä lattialla lojui tonttukuvioiset unisukat. Unisukat ovat varsista niin väljät, että ne saa helposti pois jalasta, jos tulee liian kuuma.


Sängyn päädyssä olivat haastavien talvipäivien työmatkasukat. Nämä sukat vetäisen jalkaan, kun sataa lunta tai on pakkasta. Työpaikalla en käytä sisäkengissä lainkaan sukkia - talvellakaan. Villasukat tai sukkia ollenkaan. Peukkua sille.


Ja tuolillla oli nilkkavillasukat lauhempia kelejä varten. Näillä NILKKAvillasukilla saan hyväntahtoista ja äidillistä motkotusta marttaillassa - kuulemma nilkat paljaana kuin teineillä!


Nyt on päättelyä vaille valmiina pitkävartiset raitakukat. Sukat neuloin joskus vuosia sitten neulomani kaulaliinan purkulangasta. Kaulaliina oli tarpeeton ja langan värit ihanat.

Ei tarvinne miettiä, että mistä blogini nimi tulee ;D

sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Persikkabritakakku (gluteiiniton)

Marttajärjestö täyttää tänä vuonna 120-vuotta. Marttajärjestön alkuvuosina Martat kannustivat emäntiä kasvattamaan kanoja. Naiset saivat munien myynnistä itselleen tuloja, mikä vahvisti naisten itsenäisyyttä ja tasa-arvoa perheissä. Marttojen munaosuuskunnan kautta myytiin kananmunia ympäri maata. Martat opastivat kanojen kasvatuksessa sekä kertoivat munien terveellisyydestä. Tästä johtuen Marttojen 120-juhlavuoden elintarvike on kananmuna.


Annoin jauhopeukalon kolotuksen viedä mennessään. Tein britakakun. Pohjan gluteiinittomista jauhoista, kakkupohjan päälle marengin kananmunan valkuaisista ja täytteeseen laitoin tuorejuustoa, kuohukermaa ja säilykepersikoita.

Kesällä britakakun täytteeksi sopii ihanasti esimerkiksi mansikat tai raparperi. Mutta tällä kerralla siis mentiin persikoilla. Näin valmistuu gluteiiniton britakakku:

PERSIKKABRITAKAKKU (gluteiiniton)

AINEKSET
150 g voita
1,5 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista
3 dl gluteiinitonta jauhoja (tai vehnäjauhoja, jos kakun ei tarvitse olla gluteiiniton)
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

MARENKI
4 kpl kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

TÄYTE
200 g vaniljatuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tölkki persikoita sokeriliemessä


Valmista ensin taikina.

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kun voi on huoneenlämpöistä, niin hienosti sujuu. Jos et ehdi/jaksa odottaa voi pehmenemistä, niin käytä sitä pikkuisen aikaa mikrossa - vain sen verran, että voi pehmenee.

2. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.

3. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinan joukkoon varovasti käännellen.

4. Laita leivinpaperi leivinpellille ja voitele voisulalla.

5. Kaada taikina leivinpaperille ja levitä taikina lastalla. Taikinaa ei tarvitse levittää reunoihin asti, koska taikina leviää uunissa.


Valmista seuraavaksi marenki.

6. Vaahdota valkuaisia ja lisää sokeria vähitellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että vaahto on kiiltävää ja paksua.

7. Levitä valkuaisvaahto leivinpellille levitetyn taikinan päälle.

8. Paista 175-asteissa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes pohja ovat kypsä ja marenki on vaaleanruskea.


Valmista täyte.

9. Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto kermavaahdon sekaan kunnolla vatkaten.

10, Leikkaa pohja kahtia ja laita toinen puoli tarjoilulautaselle.

11. Levitä täyte pohjan päälle.

12. Valuta persikoista sokeriliemi siivilässä ja viipaloi persikat. Levitä persikkaviipaleet täytteen päälle.

13. Nosta toinen pohjapala päälle.

Valmista tuli!



Ps. Löydät blogini instagramista nimellä ruusu_unelmia.