perjantai 27. tammikuuta 2017

Näin saat lapset siivoamaan


Marianne Heikkilä Marttaliitosta kertoo Suomela.fi sivuilla olevassa videossa, miten lapset saadaan mukaan siivoamaan. Videon löydät täältä.

Heikkilä antaa videolla kolme neuvoa niin työnsä puolesta kuin äitinä:

1) Tehkää lista, missä on nimettynä jokaiselle vastuualue siivouksessa (esim. pölyjen pyyhintä, imuroiminen, pesukoneen tyhjentäminen).

2) On tärkeää, että siivousvälineet ovat kunnossa. Hyvät ja mieleiset välineet nimetään jokaisen vastuualueen mukaan, esim. nätit siivousrätit pölynpyyhkijälle ja tekniikasta tykkäävälle nimetään tehokas imuri.

3) Koti ei ole hotelli. Jokaisella on oma tehtävä siivouksessa, eikä siivous ei ole yhden henkilön varassa - siivous on yhteinen asia.

Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa kotitalouden opettamisen alakoulussa vuosiluokilla 1-6. Kotitalouden opinnot voidaan toteuttaa kaikille yhteisenä oppiaineena, osana taide- ja taitoaineiden valinnaisuutta tai valinnaisaineena. Opetuksen järjestäjä voi päättää miten paikallisessa opetussuunnitelmassa taito- ja taideaineiden valinnaisiin osoitetut vuosiviikkotunnit jakaa. Martat kannustavat, että koulut tarjoaisivat oppilaille mahdollisuuden opiskella kotitaloutta jo alakoulussa.

Martat järjestää yhdessä Sinituotteen kanssa Suomen juhlavuoden 2017 kunniaksi Moppirata-kiertueen. Tavoitteena on opettaa siivoustaitoja 4. luokkalaisille siivoustyöpajassa. Kiertue toteutetaan syyslukukaudella 2017 ympäri Suomea. Lisää kiertueesta voit lukea täältä.

Kaikkea ei voi koulukaan opettaa. Siivouksen malli ja asenne opitaan mielestäni kotoa. Tärkeää on, että lapset otetaan mukaan siivoukseen, työtehtävät sovitaan ikätason mukaisiksi - yläkoululaisen siivoushommat ovat erilaisia kuin eskarilaisen. Yläkoululaisen voi vastuuttaa huolehtimaan oman huoneensa yleisestä siisteydestä muulloinkin kuin siivouspäivänä - tämä ei ole liikaa vaadittu. Tällä tavoin opetellaan tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten. Aikuisen tulee olla joustava ja sietää sekä sallia lasten epätäydellisyys. Tärkeintä on tekeminen ja mukana olo. Yhdessä tehden ja positiivisella siivousenergialla siivous sujuu!

Viikonloppu alkaa ja monessa kodissa on siivouspäivä. Tytär juuri tuossa kyseli, että mistä äiti kirjoitat. Kun kerroin kirjoittavani aiheesta, miten lapset saadaan siivoamaan, tytär naureskeli ja sanoi "Mitenpä äiti ajattelit saada meidät siivoamaan?" :D
Viikonloppuna nähdään, onko "suutarin lapsella kenkiä" - tai moppia kädessä - meilläkin siivotaan ;D
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!