sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Siitä tietää olevansa keski-ikäinen, kun...

seuraa auringon nousu- ja laskuaikoja sekä riemuitsee päivän pitenemisestä - vaikka valoisa aika pitenisi vain muutamalla minuutilla. Näin vuoden vaihteen jälkeen aloitan suht aktiivisen auringon nousu- ja laskuaikojen seuraamisen. Minulla on tätä tarkoitusta varten Yliopiston almanakka - tuo iän ikuinen ajanseuraajien käsikirja. Auringon nousu- ja laskuajat löytyvät kätevästi myös sanomalehdestämme.

Kainuun Sanomien mukaan aurinko nousi ja laski Kajaanissa seuraavasti:
Lauantaina 14.1.2017 aurinko nousi klo 9.39 ja laski klo 14.58.
Lauantaina 21.1.2017 aurinko nousi klo 9.19 ja laski klo 15.23.

No niin, ollaanko nyt vaikuttuneita? Kyllä ollaan! :D Ero päivän valoisan ajan pituudessa oli huomattava. Nautitaan siis valostuvista päivistä!

Loppiaisena joulutavaroiden laittaminen varastoon tuntui sekä haikealta että hyvältä - joulu kaikkine kivoine asioineen päättyy, mutta nyt alkaa uusi vuosi, valoisa aika pitenee ja kevät lähestyy. Jätin loppiaisena kuitenkin vielä paperitähdet ja kynttilälyhdyt paikoilleen lievittämään pimeää aikaa. Tällä viikolla ensimmäistä kertaa oli töistä tultua niin valoisaa, että ensimmäisenä ei tarvinnut laittaa kausivaloja päälle.

Ilmatieteenlaitoksen sivulta Aurinko ja kuu löytyy muuten vastaus kysymykseen, miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Kerron vastauksen tiivistettynä myös tässä: Tähtitieteelliset kaavojen tulokset poikkeavat jonkin verran, koska kaavoissa käytetään erilaisia vakioita. Lisäksi eroja aikoihin tulee siitä, lasketaanko ajat auringon keskipisteen vai yläreunan suhteen. Kaamosaikaa lähestyttäessä korostuu pienetkin erot laskukaavoissa, kun aurinko paistaa viistossa kulmassa. Näiden lisäksi nousu- ja laskuaikoihin vaikuttaa myös laskuissa käytetyt paikkakoordinaatit.

Ilmatieteenlaitoksen sivulta löytyy lisäksi vastauksia muihinkin visaisiin kysymyksiin; Miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Miten hämärä määritellään? Miten valoisaa on ulkona? Miten auringon lasku määritellään? Miten kuu voi näkyä taivaalla päivällä? Kysyville vastauksia löytyy täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!