keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Marttaopintojen startti :)


Marttaopintojen I-taitoavaimen opiskelumateriaali tuli eilen postissa!

Materiaali sisältää työkirjan sekä HOPS- ja itsearviointilomakkeet. Työkirjassa kerrotaan selkeästi mitä marttaopinnot sisältää, millaiset tehtävät tulee tehdä ja millaista tukea opintoihin on saatavissa. Ensi lukemalta tekemistä todellakin riittää, mutta uudelleen lukiessaan huomaa, että tehtävät eivät ole kuitenkaan kohtuuttomia. Ja osa tehtävistähän on mahdollista tehdä parin kanssa tai ryhmässä. Kun tutustuin tehtäviin, niin osa tehtävistä onkin järkevintä tehdä juuri isommalla porukalla, kuten esim. tapahtuman järjestäminen tai opintokerhot.

Työkirjassa kerrotaan I-taitoavaimen tavoitteena olevan "perustietojen antaminen marttajärjestöstä sekä sen kotitalousneuvonnan sisältöalueista". Minulle ei ollut kovin selvää, mitä kaikkea tarkoittaa kotitalousneuvonnan sisältöalueet, mutta työkirjasta nekin löytyvät.

Kotitalousneuvonnan sisältöalueita ovat:
1) ruoka ja ravitsemus,
2) kotipuutarha ja ympäristö,
3) kodin talous ja kuluttaja-asiat,
4) kansainvälinen toiminta ja
5) järjestö- ja yhdistystoiminta.

Nämä listattuna pelkkinä otsikkoina voi tuntua osittain jopa liian haastavilta, mutta tarkemmin katsottuna ovat varsin arkipäiväisiä juttuja. Esimerkiksi kotipuutarha ja ympäristö sisältöalueessa ympäristöneuvonnan osiossa keskitytään kompostointiin, jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen ja energian säästöön - varsin järkeen käypää asiaa siis. Itselleni Marttojen kansainvälinen toiminta on näistä kotitaloustoiminnan sisältöalueista täysin tuntematon tanner - onko Martoilla tosiaan kansainvälistäkin toimintaa?!

Opinnot aloitetaan tekemällä HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma. Ja tätä minä eilen jo hieman teinkin. HOPS-lomakkeeseen kirjoitin mm. pohdintaa siitä, mitkä ovat minun vahvuuksiani ja heikkouksiani sekä mitkä ovat mahdollisuuteni ja uhkani opiskelijana (SWOT-analyysi). HOPS:n tärkein osio minun mielestäni on kuitenkin tarkennetun aikataulun laatiminen. Aikataulua tehdessään joutuu miettimään, mitä ja milloin tekee, että etenee opinnoissaan.


Ja tässä vielä opintomateriaali siistissä järjestyksessä pöydällä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!