sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Iltapäiväteellä Teehuone Tsaikassa. Teeuutuudet lämmittävät oivallisesti näillä vappukeleillä :)


Olin perjantaina Iltapäiväteellä Tsaikassa. Tsaikan Inna kutsui sähköpostilla Tsaikka-ystävät ex tempore kuuntelemaan Ylen Radioteatterin Lu Yun Teekirja-kuunnelman ja samalla maistelemaan kevään ja kesän teeuutuuksia.


Kuunnelman kautta pääsimme teen pyhimys Lu Yu saattamana 700-luvun Tang-dynastian Kiinaan. Lu Yu oli vanhempiensa hylkäämä orpo poika, joka kasvoi luostarissa. Suojelijoidensa avulla hänelle kehittyi tarkka vainu teelle, minkä ansiosta hän nousi sosiaalisessa hierarkiassa.

Lu Yun kirjoitti elämäntyönään ensimmäisen kattavan ohjekirjan teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Ohjekirjan kirjoittaminen kesti 20 vuotta, mikä aikana oli Lu Yun mukaan "ohikiitävä virta". Ohjekirjan kirjoittamisen takia Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi, jona hänet tänä päivänkin tunnetaan, vaikka hän ei nimitystä vastaanottanutkaan.

Janne Saarakkalan käsikirjoittamasta ja ohjaamasta Lu Yun Teekirja -aistimatkasta voit lukea tarkemmin Yle Areenasta. Kuunnelma on kuunneltavissa vielä kolme päivää.


Teeuutuuksista maistelimme seuraavia: Sencha Fuji (matcha), Osmanthus (vihreätee; sanotaan lievittävän yskää), Aamurusko (mustatee; rommia ja kermaa), Porkkanakakku (hauduke; katso kuva alla) ja Kesäunelmia (valkean ja vihreän teen sekoitus).

Iltapäiväteelle osallistujat löysivät omat suosikkinsa maisteltavina olevista teeuutuuksista. Joku piti erityisesti Sencha Fujista, toinen Aamuruskosta, kolmas Kesäunelmasta - kaikille maistelussa oleville teeuutuuksille löytyi omat kannattajansa. Lu Yuta siteeraten "suu on ylin tuomarimme".


Porkkanakakku –hedelmähaudukeessa raaka-aineina on perinteiset porkkakakun ainekset ilman sokeria ja jauhoja.


Tsaikan seuraavia tapahtumia ovat:
1.5. 11-14 Vappubrunssi – venäläinen kattaus
14.5. 10-12 Äitienpäivän joogabrunssi
17.5. 18-20.30 Hyvinvointi-ilta vol.2

Lisätietoja tapahtumista löydät Tsaikan FB-sivulta .


Kuvissa olevat pannut ovat myynnissä Teehuone Tsaikassa.

Lu Yu: "Kun maistat seuraavan kerran teetä, minä ajattelen sinua. Ja tulen ajattelemaan tästä lähtien aina, kun huulesi koskettavat teemaljaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!