lauantai 8. huhtikuuta 2017

Marttailua Kainuun Marttojen kevätkokouksessa


Anna-Maija Jauhiaisen kevätkokouksessa ostama kranssi. Kranssi on tehty Kainuun Marttojen kässäkahvilassa, joka on kaikille avoin. Voit lukea kässäkahvilasta tarkemmin klikkaamalla TÄSTÄ.

Olin Karjalaisen Raijan kanssa Variskankaan Marttojen edustajina Kainuun Marttojen sääntömääräisessä kevätkokouksessa. Variskankaan Martoissa on 60 jäsentä ja siksi saimme piirin kokoukseen kaksi virallista edustajaa. Olin kokouksessa myös opiskelijan roolissa - taitoavain I opintojen järjestötuntemusosiossa on tehtävänä osallistuminen piirin tai Marttaliiton kokoukseen tai koulutustilaisuuteen.

Kokouksessa oli paikalla 14 virallista kokousedustajaa, 5 hallituksen jäsentä, 7 aktiivijäsentä ja 2 toimihenkilöä. Kainuun Marttojen yhdistyksiä ovat Alajärven Martat, Hyrynsalmen Martat, Kajaanin Martat, Kuhmon Hanka-Martat, Kuluntalahden Martat, Lentiiran Martat, Paltamon Martat, Paltaniemen Martat, Puolangan Martat, Purolan Martat, Ristijärven Martat, Sotkamon Martat, Suomussalmen Martat ja Variskankaan Martat - yhteensä siis 14 yhdistystä.


Martat antoivat Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja/kotitalousneuvoja Kaino Kinnuselle Kyllikki Rytkösen huovuttaman kranssin. Kyllikki on ollut kässäkahvilassa opettamassa ja ohjaamassa huovutustöiden tekemistä martoille.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset kevätkokousasiat; hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Kokouksessa valittiin piirin hallitukselle puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi valittiin Riitta Leinonen Ristijärveltä.


Anna-Maija Jauhiaisen kokouspäivän ostoksia nämäkin kässäkahvilassa huovutetut ruusu ja lintunen.

Kokouksen jälkeen oli "Parasta perunasta - arkeen ja juhlaan" -ketjukoulutus. Koulutuksessa saimme tietoa perunan monipuolisuudesta ruoanvalmistuksessa ja perunan ravitsemuksellisista eduista. Koulutus on osa Marttaliiton Suomi 100 -teemaa ja tarkoituksena on nostaa peruna takaisin kunniapaikalle. Ketjukoulutus tarkoittaa, että tilaisuuteen osallistuneet martat voivat järjestää marttayhdistystensä kanssa omilla paikkakunnillaan perunatapahtumia ja -tilaisuuksia, esimerkiksi järjestämällä perunakurssin tai ottamalla porinaillan keskusteluteemaksi perunan - puhutaan siis potusta :)


Kotitalousneuvoja Maire Klemetti aloitti koulutuksen runolla:

Peruna on pyöreä
peruna on soikea
peruna on ruoka ihan oikea.
Perunan kun suuhun vie
sille alkaa pitkä tie
vatsassa sen paras paikka,
eikös lie.
Hei, hei, peruna!


Talkoolaiset olivat tulleet aikaisin aamulla valmistamaan kokousväelle perunamaistiaisia. Kiitos talkoolaisille tarjoiluista! <3


Tarjolla oli perunapuuroa,


lammaspaimenen paistosta,


peruna-kesäkurpitsaröstejä jugurttikastikkeella,


pieniä perunalettuja ja savusiikamoussea,


jälkiruokana perunavoitaikinasta tehtyjä omenaleivoksia sekä puolukkapöperöä.

Arvannette varmaan, että tämän vuoden aikana kirjoittelen blogiini useamman kerran perunasta - olenhan nyt ketjukoulutuksessa napannut perunatietoutta eteenpäin heitettäväksi :)

2 kommenttia:

  1. Kylläpä tuli äiti mieleen perunapuuroa syödessä 😍!

    VastaaPoista
  2. Kokeilin pääsiäisenä pieniä perunalettuja ja lohimoussea, hyvää oli!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!