keskiviikko 12. huhtikuuta 2017


Osallistuin maanantaina Kainuun Marttojen järjestämään hygieniaosaamiskoulutukseen. Koulutukseen osallistui aktiivimarttoja Variskankaan Martoista ja Kajaanin Martoista.


Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja ja kotitalousasiantuntija Kaino Kinnunen piti ensin hygieniaosaamiskoulutuksen ja sen jälkeen osaamistestin. Kainuun Marttojen sivuille pääset tästä.

Tässä muutamia poimintoja maanantaina oppimastamme:

Työntekijä, joka työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita tarvitsee hygieniaosaamistodistuksen ns. hygieniapassin.

Hygieniaosaamisesta säädetään elintarvikelaissa. Lain mukaan hygieniapassi (osaamistodistus) on voimassa toistaiseksi. "Toistaiseksi voimassa" oleva tarkoittaa, että hygieniapassi on voimassa siihen asti, kunnes tilanne kenties joskus lainsäädännön muutoksella muutetaan ja hygieniapassille mahdollisesti näin asetetaan jokin tietty voimassaoloaika.

Saastumisella (kontaminaatio) tarkoitetaan minkä tahansa vaaraa aiheuttavan tekijän joutumista elintarvikkeeseen. Vaara voi olla kemiallinen (esim. korvasienessä oleva myrkky, ympäristömyrkyt, tuotantoeläinten lääkejäämät), fysikaalinen (esim. pöly, laastari, multa, lasinpala, nappi, lävistyskoru) tai biologinen (esim. elintarvikkeissa lisääntyvät tuholaiset, ulkona elävät hyönteiset, mikrobit).


Kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa tulee olla päiväysmerkintä. Parasta ennen -päiväykseen saakka tuote säilyttää oikein säilytettynä sille tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Kuvassa päiväysmerkintä kananmunakennosta.


Biologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin tulee merkitä viimeinen käyttöpäivä. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen. Kuvassa maitopurkissa olevista päiväysmerkinnöistä.

Myös asiakkaat voivat seisovassa pöydässä tai itsepalvelupisteissä saastuttaa tuotteita. Tätä riskiä voidaan vähentää suojaamalla tuotteita kansilla, pisarasuojuksia, varaamalla riittävästi ottimia ja järjestelemällä tuotteet ristisaastuttamista vähentävästi. Jokaisen asiakkaan tulisi itse huolehtia, että tarjoiluastiaan tippunut otin viedään pesuun ja tilalle otetaan puhdas otin. Voimme vain kuvitella, että millainen määrä mahdollisia taudinaiheuttajia ottimessa loppujen lopuksi voi olla.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilytyksessä tulee noudattaa seuraavia lämpötiloja:

Kuva Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuilta olevasta Lupa kokata Elintarvikehygienian perusteet -materiaalista. Materiaali soveltuu elintarvikehygienian opetukseen osana peruskoulun ja lukion valinnaisia kursseja. Lupa kokata -materiaalin pohjalta on mahdollista suorittaa elintarvikevirasto Eviran virallinen hygieniaosaamistodistus. Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuille pääset tästä.

Suosittelen hygieniaosaamiskoulutusta kaikille - ja ehdottomasti kaikille, jotka ovat järjestämässä eri tilaisuuksien kahvitteluja sekä muita tarjoiluja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!