keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Soijasuikalekastike ja asiaa kestävästä, vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä ruokavaliosta


Uusi vuosi ja uuden vuoden lupaukset. Vuodenvaihteessa ajatukset ja asenne ovat otollisia uusille tuulille, elämänmuutokselle - ollaanhan uuden vuoden alussa. Monelle uusi vuosi on terveellisen elämän alku, jolloin kiinnitetään huomiota ruokaan; ruokarytmiin ja siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Entäpä, jos näkökulma ruokaan olisi myös kestävä, vastuullinen ja ympäristöystävällinen ruokavalio. Vastuulliset ruokavalinnat eivät vaadi täydellistä kuperkeikkaa ruokailutottumuksissa, vaan pienetkin askeleet ovat merkittäviä.

Marttojen sivuilta
löytyy vinkkejä ja neuvoja vastuulliseen ruokaan. Martat vinkkaa syömään ruokakolmion mukaan ja ottamaan kuusi kevyttä askelta:

1. Vähennä hävikkiä ostamalla ja valmistamalla ruokaa harkiten ja suunnitellen.

2. Vähemmän lihaa. Lihan käyttöä ei siis tarvitse lopettaa kokonaan, vaan esimerkiksi lisätä kaksi kasvisruokapäivää viikkoon ja valita kotimaista lihaa.

3. Suosi kotimaista. Ei vain ruoantuotannon kuljetuksesta johtuvien ympäristöä kuormittavien vaikutusten vähentämiseksi, vaan Suomessa olevien kestävämpien ruoantuotannon resurssien (tarpeeksi vettä, tarpeeksi maata) takia. 

4. Suosi sesonkia. Satokauden kasvikset ja hedelmät kuluttavat vähiten ulkopuolista energiaa sekä ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan.

Tutustu myös Satokausikalenteri.fi sivuihin ja tuotteisiin. Liity Satokausikalenterin seuraajiin Instagramissa ja innostu satokauden kasviksista ja hedelmistä.

5. Hyödynnä luonnon marjat, sienet, riistaliha ja kalat niiden pienempien ympäristövaikutusten takia.

6. Lajittele pakkausjäte.

Marttojen vastuullinen ruoka-sivuille pääset tästä KLIK.


Valmistin eilen soijasuikalekastiketta. Tällainen reseptistäni tuli:

Soijasuikalekastike

200-250 g soijasukaleita maustettuja tai maustamattomia
1 sipuli
n. 2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
mausteita (esim. curry, kurkuma, chili, paprika, pippuri, garam masala-mausteseos)
Maizena-maissitärkkelystä kastikkeen suurustamiseen


1. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota hetki sipulisilppua öljytilkassa pannulla.

2. Lisää soijasuikaleet pannulle sipulisilpun sekaan. Paista suikaleita noin 4 minuuttia.

3. Sekoita osa vedestä (voi lisätä lopun hauduttamisen aikana), kerma ja mausteet kulhossa. Kaada seos pannulle soijasuikaleiden joukkoon.

4. Ripottele maissitärkkelystä kastikkeeseen ja sekoita. Hauduta niin, että kastike saostuu.

Huom. Käytä mausteita maun ja sen mukaan, ovatko soijasuikaleet valmiiksi maustettuja vai ei. Vaikka suikaleet olisivatkin maustettuja, voit halutessasi vielä lisätä mausteita.

Mukavaa viikon jatkoa!

2 kommenttia:

  1. Onpa herkun näköistä ruokaa. Viime vuosina olen ollut oikein ylpeä meidän perheestä ja ruokahävikin pienentämisestä. Tällä hetkellä ruokaa ei mene roskiin vaan olemme oppineet tekemään ruokaa oikean määrän tai jatkojalostamme sitä uudeksi ateriaksi tai vaikkapa leiviksi.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  2. Herkullista oli! Te olette onnistuneet hienosti ruokahävikin pienentämisessä. Ihanaa viikonloppua sinulle, Outi <3

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!