tiistai 11. tammikuuta 2022

Paakin jouluvalot 2022 ja kirjavinkki

 

Paakinmäki 2022 Kuva: Tarja Karvonen

Kävimme lauantai-iltana ihastelemassa paakinmäkeläisten järjestämää Paakin jouluvalot 2022 -tapahtumaa. Paakinmäki, lyhyemmin Paakki, on kylä keskellä Kainuuta. Kylä sijaitsee Sotkamon kunnan luoteisosassa, rajoittuen Paltamon Kontiomäkeen ja Kajaanin Jormuaan. Matkaa Kajaanista Paakinmäkeen on 30 kilometriä ja Sotkamosta 25 km.


Paakinmäki 2022 Kuva: Tarja Karvonen

Paakin jouluvalot on paakkilainen jouluperinne. Kyläläiset ovat vuodesta 1993 alkaen muutamaa vuotta lukuunottamatta valaisseet kylää jäälyhdyin. Tapahtuma on alkanut muutamasta jäälyhdystä ja laajentunut kyläläisten yhteistyössäjärjestämäksi, supersuosituksi, kaikkien iloksi ja joulumielen tuojaksi.


Paakinmäki 2022 Kuva: Tarja KarvonenPaakinmäki 2022 Kuva: Tarja Karvonen

Tänä vuonna jäälyhtyjä oli normaalin 1200 sijasta 1647 lyhtyä, joka on Sotkamon perustamisvuosi. Tänä vuonna vietetään siis Sotkamon 375 juhlavuotta. 


Paakinmäki 2022 Kuva: Tarja KarvonenPaakinmäki 2022 Kuva: Tarja KarvonenPaakinmäki 2022 Kuva: Tarja Karvonen

Viime vuonna tapahtumaa ei silloisen koronatilanteen vuoksi voitu järjestää. Edellisen kerran tapahtuma siis järjestettiin 2020. Tuon vuoden tapahtumasta löytyy postaus blogiarkistostani.

Taikatalven helmihetkestä, Paakin jouluvalot 2022 -tapahtumasta, löydät lisää kuvia ja videon kyläyhdistyksen kuvagalleriasta.


Kuva: Tarja Karvonen


Voitin viime vuoden puolella @inspiraationjaljilla synttäriarvonnasta lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan ja super kauniin kirjanmerkin. Suskin kirja- ja leffavinkit on 25-vuotiaan opettajaopiskelijan Instagramtili, jonka biossa tilin sisältöä kuvaillaan "Kirjat, leffat, sarjat ja kirjoittaminen (satunnaisesti myös käsityöt)".

Halusin hankkia lahjakortilla jonkin erityisen kirjan, muistoksi arpaonnen potkusta. Ja lauantaina sen spesiaalin kirjan löysin! Kävimme nimittäin viikonloppuna pikapikaa mutkan Joensuussa, kun tytär kävi hoitamassa asuntoasioitaan. Sen verran kylillä pyörähdettiin, että käväsimme Suomalaisessa kirjakaupassa. 

Käytin @inspiraationjaljilla voittamani lahjakortin Pirkko Sallinen-Gimplen Suuri karjalainen piirakkakirjaan. FT Sallinen-Gimpl on karjalaisen kulttuurin tutkija. 

Karjalainen piirakkaperinne on paljon muutakin kuin karjalanpiirakka. Kirjassa esitellään kaikki karjalaiset piirakat ja piirakkatyypit sultsinoista supikkaisiin ja pyöryköistä vatruskoihin. Kirjaan kootut reseptit ovat perimätietona suvuissa kulkeneita ohjeita eri puolilla Karjalaa.

Kirja oli ihastusta ensi silmäyksellä, toiveiden täyttymys; kirjan aihe on kiinnostava ja se liittyy itselleni monin tavoin tärkeään maakuntaan ja sen ruokaperinteeseen. Nämä leipomukset ovat tuttuja leipomuksia, jotka haluan tehdä tutuiksi myös tyttärilleni.Kirjanmerkin nyplätyn pitsin nimi on Vanha kultseppä. Kirjanmerkin takana lukee "Amanda Lundströmin vuonna 1917 Rauman Museolle nypläämästä pitsistä mynsterin valmistanut sekä pitsin nyplännyt Maija Salonen. 


Kuva: Tarja Karvonen 

Ovatko sinulle tuttuja kokkoset ja kukkoset, pyöröt eli tapuntaiset, vatruskat ja tsupukat?

Oletko tehnyt jäälyhtyjä tai jääkoristeita tänä talvena?

22 kommenttia:

 1. Mikä ihana perinne, että koko kylä tekee jäälyhtyjä. Aivan ihastuttavia kuvia.
  Haluaisin oppia tekemään karjalanpiirakoita. Ehkä joskus vielä yritän. Tuo kirja lähti kiinnostamaan.

  VastaaPoista
 2. Upea perinne. Paljon talkootyötä se vaatii ja sopivat pakkasilmat, vai miten lyhdyt jäädytetään?.
  MInä tein jouluksi 26 jäälyhtyä-.Kaksi vein lahjaksi kynttilöineen ja itselle jäi pihaan 24 kpl.

  VastaaPoista
 3. Tuo jäälyhtyperinne on aivan upea, siitä mahtoi olla uutisissakin pieni pätkä. Kirja alkoi kiinnostaa myös...

  VastaaPoista
 4. Olet onnistunut jäälyhtyjen kuvauksessa hyvin. Kävin Paakissa katsomassa talven ihmettä, mykistävää.

  VastaaPoista
 5. Hieno perinne tuo jäälyhtyjen tekeminen. Kauniita ovat, vaan miulla jäi kyllä tekemättä.
  Karjalaiset piirakat on tuttuja. Pyöröset, vatruskat tai karjalanpiirakat paistuu meillä uunissa melekein joka lauantai. Rikas on tämäkin perinne ja kirja kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 6. Voi että, kuinka kaunista! Ihanaa yhteisöllisyyttä!
  Minulla onkin ollut omat jäälyhtytalkoot ja tein meidän lammashakaan viitisenkymmentä lyhtyä ja pihatielle noin 30. Oli niin ihanan näköistä!

  VastaaPoista
 7. Kukkoset on tuttuja ja tehtiin hoitolasten kanssa eilen värillisiä jäätimantteja. Laitettiin vettä konvehtirasian muotteihin ja sitten vaan vesiväreillä värejä. Tuli tosi kivoja.
  Ihania kyllä nuo jäälyhdyt, näyttää kivalta kun niitä on paljon.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 8. Noista nimistä kukkoset ovat kaikkein tutuin. Huh,huh, kyllä on paljon upeita jäälyhtyjä.

  VastaaPoista
 9. Hmm, nuo lyhdyt taisi päästä uutisiin asti. Kyllä on upeita.

  VastaaPoista
 10. Hienoja kuvia vaikuttavista jäälyhdyistä, minä näin ne tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja olivathan ne ihania! Kun minä menin marttojen piirakkakurssille, mies kysyi, menenkö sinne esittelemään taitojani vai miksi. No, siksi, kun ihan kaikkia piirakkamuotoja en ollut vielä tehnyt.

  VastaaPoista
 11. Jäälyhdyt on hienoja etenkin laumoina. Meidän talossa yksi asukas on tehtaillut jäälyhtyjä pihalle ja kallioille. Mukava mennä iltalenkille, kun valot loistavat.

  VastaaPoista
 12. Siis voi ihanuus❤ miten kaunista. Upeat kuvat ja miten monen monta jäälyhtyä. Huikee perinne❤

  VastaaPoista
 13. Siellä se susi istuu talvellakin, hyvin tarkenee ;)
  Tuo lyhtytempaus on ihan mahtava! Niin helppo toteuttaa koko kylälle, ja kaikille halukkaille. Tuo näkyvyyttä muuallekin netin kautta.

  VastaaPoista
 14. Kerrassaan upea yhteisöllinen tapahtuma, noin valtava määrä jäälyhtyjä näyttää aivan lumoavan kauniilta. Kiitos, että toit kuvat meidänkin ihasteltavaksi.
  Olemme useina vuosina tehneet itsekin jäälyhtyjä, tänä vuonna määrä jäi kahteen.
  Maukkaiden piirakoiden tekeminen on taitolaji, haluaisin kehittyä tässä lajissa paremmaksi. Jotain puuttuu siitä ”täydellisestä” kotitekoisesta karjalaisesta ohutkuorisesta piirakasta, kun vertaan omia tekeleitäni armoitettuihin karjalanpiirakan leipojien mestarinäytteisiin. Ehkä joskus :).

  VastaaPoista
 15. Aivan ihania jäälyhtyjä.Valaisevat kauniisti.

  VastaaPoista
 16. Onpa ihania jäälyhtynäkymiä. Itsekin olen tämän talven aikana pari jäälyhtyä jäädyttänyt lastenlasten iloksi.

  VastaaPoista
 17. Jäälyhtyjen lisäksi ihailen taitoasi vangita ne kuviin...
  Lapsuuden perheesä tuli Itä-Suomen tyttönä jäälyhtyjä tehtyä joak talvi... yritys se oli täällä etelä-lännessäkin... vaan kun sulivat samantien, niin nyt ei usko enää pakkasten kestävyyteen... tai laiskuus... ei viitsi vaivautua!!
  Mieheni karjalais"juuret" mahdollisti kyllä karjalanpiirakoiden oppimismahdollisuuden... yhdessä kyllä anopin kanssa monasti, mutta nyt yksin... ei enää edes jouluksi! Niin on monimutkaisia...
  eikä niistä samanlaisia saa...
  Tuttuja nimikkeitä kaikki muut paitsi tapuntaiset...

  VastaaPoista
 18. oh so nice pictures!Is it common to have such snow laterns in Finland?Nice knitting too very perfect:)))

  VastaaPoista
 19. No, onpa ollut urakka tehdä nuo jäälyhdyt, todella kaunista! Oi, alkoipa tehdä aitoja karjalanpiirakoita mieli, kun luin juttuasi.

  VastaaPoista
 20. On takuulla ollut fantastista nähdä kaikki nuo lumilyhdyt. On siinä saanut yksi jos toinenkin jäädyttää ämpäreitä (hyvä käyttö niille ilmaisille ämpäreille.. hih).
  Nämä kuvat on ihanat ja olet esitellyt valomerta aika monipuolisesti. Saa hyvän yleiskuva.

  VastaaPoista
 21. Upeita ja taianomaisia lyhtyjä 🐇
  En ole koskaan nähnyt moista spektaakkelia 💙

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!