tiistai 8. joulukuuta 2020

Miltä maistuu Fazerin Talvi 2021?

 Kaupallinen yhteistyö: FazerFazerin alkuvuoden makeisuutuuksia, Talvi 2021

Kuva: Tarja Karvonen

Haluatko tietää, mille maistuu Talvi 2021? No, minäpä kerron. Se maistuu Fazerin Talvi 2021 uutuuksissa olevalle Pantteri Jungle Mix -pussin kolmelle viidakkomaulle! Makeansuolaisien salmiakkitassujen maut ovat veriappelsiini-mentoli, salmiakkilakritsi-mentoli ja salmiakki-mentoli. Makuparit muuten toimivat - maut täydentävät toisiaan! 

Reilun kokoinen Pantteri-pussi (280g) antaa villiä virtaa vaikka koko perheelle. 

Kuva: Tarja Karvonen

Geishan ystäviä hemmotellaan - maitosuklaan sisällä on tuttua hasselpähkinänougat-täytettä, joka saa uutta makua suolaisesta karamellirouheesta. Geisha Caramel & Sea salt suklaalevy on muiden Fazerin suklaiden tapaan valmistettu 100 % vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Rapsakka täyte ja suussa sulava suklaa, suolainen ja makea kohtaavat hivellen makunystyröitä - peukkua tälle!  .



Kuva: Tarja Karvonen

Voi juku, mikä maku! Ihana laku! Tämä pussi sisältää pehmeitä ja superhyviä hävikkilakuja. 


Tehtaan erikoiset -lakupussi sisältää Lappeenrannan karkkitehtaalla lakritsin valmistuksesta hävikkiin meneviä lakritsoita. Lakritsin valmistuksen sivutuotteena syntyy eriä liian ohuita tai paksuja lakuja tai joskus kaksi makua sekoittuvat, kun lakritsin täyte vaihdetaan toiseen. Pussi sisältää aina vähintään puolet muuten hävikkiin meneviä lakuja ja jokaisessa pussissa on vähintään kolmea eri makua. Koska pussin sisältö on hävikkilakritsoita, pussin sisältö ja makuyhdistelmät vaihtelevat.


Kuva: Tarja Karvonen

Islanti on tämän vuoden se juttu neulontarintamalla! Neulomista harrastavat ovat höpsähtäneet islantilaisneuleisiin. Olen kuullut, että yhden islantilaisneuleen valmiiksi saatuaan on jo seuraava tekeillä. 

Ja mikäpä sen mukavampaa kuin neuloa samalla herkutellen Fazerin Kismet Islanti -vohvelipatukkaa. Tässä Kismetissä yhdistyy päärynänmakuinen täyte rapeaan vohveliin ja kaiken tämän kruunaa maitosuklaakuorrutus. Jäätävän hyvä Kismet-uutuus!

Voimme siis todeta, kuten Fazerin sivuilla lukee: "Niin hyvää, nyt sen sanotuksi saa!" 

Ps. Maistuu taatusti myös muillekin kuin islantilaisneuleiden neulojille! Kotijoukkoni makuraadin kommentti tästä oli "Paras Kismet ikinä!".


Kuva: Tarja Karvonen

Pantteri Puuman vaaleanpunaisiksi kuorrutut mustat pikkuruiset tassut hurmaavat. Pikkuruiset tassut maistuvat hedelmä-mentholille ja salmiakille. Fazerilta varoitetaan: Pantteri puuma voi viedä kielen mennessään!



Kuva: Tarja Karvonen

Suomen suosituimman suklaan, Fazerin sinisen, uutuusmaku on rapea ja herkullinen Suffeli riisipuffi! Suklaa on valmistettu aidosta maidosta ja 100% vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Jaa suklaalevy ystävän kanssa tai syö ihan itse.


Kuva: Tarja Karvonen

Ja viimeisenä Talvi 2021 karkkiesittelyssä maitosuklaaherkku; 
Karl Fazer Thins Strawberry Oat -suklaapalat. Kauniin rouheissa suklaalastuissa yhdistyvät Fazerin maitosuklaaseen mansikka, kaura ja hasselpähkinä.  Tyylikkään pakkauksen vuoksi sopii vaikka joulutervehdykseksi.

Fazerin Talvi 2021 maut vievät karamellien ystävät makumatkalle villistä viidakosta viileään Islantiin tarjoten makuja suklaasta kauraan, lakuista ja salmiakista mansikoihin.

Maukasta viikon jatkoa!

perjantai 4. joulukuuta 2020

Pikeerillä koristeltuja pipareita ja pikkujoulun makumatka

 

Kuva: Tarja Karvonen

Keskiviikkona oli Kajaanin Neuroklubin kokoontumisessa makujen sinfoniaa! Iltaa vietettiin jouluisissa tunnelmissa joulupipareita leipoen ja koristellen. Ensin syötiin hyvin ja niin sanotusti pitkän kaavan mukaan.


Koska menu oli niin hieno, niin katsotaan sitä hieman tarkemmin ja sitten vasta leipastaan piparit. Illan aluksi teimme makumatkan Gastrobarin opastuksella: BBQ-glaseerattuja lihapyöryköitä ja tomaattisalsaa, Satay-marinoitua kanavartaita, Caesarsalaattia ja parmesan-dressing sekä



Kuva: Tarja Karvonen

katkarapu-smørrebrødiä, vodkagraavattua lohta ja sitrusaiolia, pähkinäistä kaali-nuudelisalaattia,


Kuva: Pia Böös


kasvis-empanadoja kera chilidipin,


Kuva: Pia Böös

lämminsavulohta ja punasipulia rucolapedillä,



Kuva: Tarja Karvonen 

bratwurstit hapankaalipedillä ja puolukkasinappia

Kuva: Tarja Karvonen

ja jälkiruokana Sticky rice -vanukasta ja mangolla.

Eikö ollutkin herkullinen makumatka! 



Kuva: Tarja Karvonen

Ruokailun jälkeen olikin ihan sopivaa hieman jumppailla kaulimen ja uunipeltien kanssa joulupipareita paistaen. Totesin Piian kanssa kuin yhdestä suusta, että piparimuotteja ei voi koskaan olla liikaa. Illan suosituimmat muotit olivat  sydän- ja pikku possumuotit. Possumuoteilla teimme myös kuvassa olevia pusupossuja. 

Piparit koristeltiin pikeerillä. Pikeerillä saa sokerivesikuorrutusta kovemman koristeen piparin pintaan. Peruspikeerin reseptin löydät myös Marttojen sivuilta, missä pikeerillä koristellaan pieniä piparitaloja

Pikeeri (Martat.fi)

kahden munan valkuaiset
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

1. Riko kananmunat ja erottele valkuaiset kulhoon. 

2. Mittaa puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa pari minuuttia. 

3. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti. 

4. Siirrä pikeeri pursotinpussiin. Voit myös käyttää vahvaa pakastepussia, jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.  

Anna pikeerin kovettua ennen talojen kokoamista tai pipareiden tarjoilua.


Neuroklubin kokoontumisessa käytetty pikeeri tehtiin näin:

1 munan valkuainen
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

Aineet sekoitettiin vispilällä vatkaten tasaiseksi massaksi.

Käytimme piparien koristeluun valkoista pikeeriä. Pikeerin värjäämiseen voi käyttää pasta- tai elintarvikeväriä. Väriä kannattaa lisätä vähän kerrallaan, välillä sekoittaen. 

Rentouttavaa ja sopivan puuhakasta viikonloppua sekä hyvää itsenäisyyspäivää!

tiistai 1. joulukuuta 2020

Marttamaisia joululahjavinkkejä

On ihan hirmuisen mukavaa, että kuukausi vaihtui joulukuuksi! Nyt voidaan laittaa isompi vaihde päälle joulua kohti lähdettäessä - valmistaudutaan jouluun kukin omalla tavallaan ja suurella sydämellä. 

Joulusiivoushan ei ole (enää) ongelma, sillä edellisessä postauksessani napattiin käyttöön Marttojen reippaat joulusiivousvinkit. Joulusiivouksenhan voi siis tehdä 30 minuutissa

Tässäkin postauksessa puhutaan joulusta. Nyt ratkotaan mahdollisia joululahjapulmia - seuraavaksi muutamia joululahjavinkkejä.



Kuva: Tarja Karvonen

Villasukat tietenkin!

Tässä Muisto menneestä -peiton neulomisen lomassa neulon välillä Martan juhlasukkia. Sukat ovat enää toisen sukan terää vaille valmiit. Nuo tekeillä olevat sukat sujautan lahjapakettiin ja yllättävät lahjan saajan aattona.

Olen neulonut Martan juhlasukista erilaisia versioina, kuten mustalle ja valkoiselle pohjalle kuviot Marttaraita-langalla neuloen. Martan juhlasukan ohje löytyy Marttojen nettisivuilta sekä Marttojen parhaat villasukat -kirjasta. 

Martan juhlasukat ovat Marttojen 120-juhlavuoden suunnittelukilpailun voittajasukat. Sukat ovat jyväskyläläisen Salla Hiltusen suunnittelemat. Sukat ovat yhdistelmä kirjo- ja pitsineuletta. 

Sujautetaan lahjapakettiin villasukat!


Kuva: Tarja Karvonen

Villasukkien neulojille

Olen aiemmin esitellyt blogissani tämän sukanneulojien unelmakirjan ja tällä kertaa vinkkaan kirjaa joululahjaksi neulomisesta tykkääville.

Martan parhaat villasukat -kirjassa on 30 villasukan ohjeet. Mieleinen ja omaa taitotasoa vastaava sukanohje löytyy helposti, sillä villasukat ovat otsikoitu kirjan sisällykseen vaikeusasteittain (helpot, melko helpot, keskivaikeat, vaativat). Tämän kirjan ohjeilla onnistuu aivan aloittelijakin sukkien neulomisessa, kun aloittaa neulomisen kirjan alussa olevalla Novitan perusvillasukan ohjeella. Pitempään neulontaa harrastaneille löytyy mukavasti haastetta kirjan keskivaikeilla ja vaativilla ohjeilla sukkia neuloessaan.

Kirjaa myyvät kirjakaupat, marketit ja verkkokaupat. Kääritään siis lahjapaperiin Marttojen parhaat villasukat -kirja.


Kuva: Tarja Karvonen

Leivotaan lahjoiksi joululeipiä ja taatelikakkua

Leivotaan jouluinen vuokaleipä ja jouluisilla mausteilla maustettu joululimppu.  Vuokaleipätaikinaan laitetaan pellavan- ja auringonkukansiemeniä, fenkolia, kuivattuja karpaloita ja saksanpähkinöitä.  Joululimppu saa makunsa fenkolista, pomeranssinkuoresta, ja aniksesta. Makeutta leipä ja limppu saavat makeutta siirapista.

Leivotaan lahjaksi taatelikakku, joka leivotaan tyttären Ritva-kummilta saadulla reseptillä. 

Annetaan lahjaksi leivinliinasta tai keittiöpyyhkeestä tehtyyn lahjakääreeseen paketoitu leivonnainen.



Kuva: Martat.fi

Lahja hänelle, jolla on on jo kaikkea

Hyvä mieli tulee hyvistä teoista. Annetaan aineeton lahja hänelle, jolla on jo kaikkea, tekemällä lahjoitus Marttojen kotimaan keräykseen. Kirjoitetaan kaunis kortti, jossa kerromme lahjansaajalle hänen saavan lahjaksi hyvää mieltä. 

Tuotot käytetään tukea tarvitsevien lapsiperheiden arjen tukemiseen ja kotitalousneuvontaan järjestämällä lapsille kokkikursseja, vanhemmille ja lapsille yhteisiä kursseja sekä tarvittaessa kotitalousneuvonnallisia kotikäyntejä. 

Lue lahjoituksen tekemisestä lisää Marttojen sivuilta






Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Facebookissa (Ruusu-unelmia ja villasukkia) sekä Instagramissa (ruusu_unelmia).


perjantai 27. marraskuuta 2020

Marttojen siivousvinkeillä joulusiivous 30 minuutissa!


Tuntuu niin mukavalta, kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi. Joulu lähestyy ja ajatuksissa alkaa pyöriä päivittäin jouluun liittyvät asiat. Monen jouluun kuuluu ainakin hitusen paineita ja jouluhössöä tai jopa joulustressiä. Asia, mistä jouluun valmistauduttaessa ei kannata todellakaan paineita ottaa eikä stressata, on joulusiivous.

Martat ovat järjen ääni moneen niin arjen kuin juhlan asiaan. Menneinä vuosina on joulun lähestyttäessä muistuteltu mediassa (moni meistä myös hokeneet ajatuksissaan) Marttojen joulusiivouksen ohjetta - kaapit siivotaan jouluksi, jos joulu aiotaan viettää niissä. Marttojen nettisivuilla muistutellaan, että "On mukavaa, jos koti on jouluna siisti, mutta älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa."

Martat-lehden joulunumeron kannessa on otsikko, joka saa glögin läikähtämään mukista liinalle ja joulutortun tippumaan takaisin lautaselle: "Joulusiivous puolessa tunnissa". Lehden kodinhoito-osiossa Teija Jerkku "Joulukoti siistiksi"-artikkelissaan kirjoittaa topakkaa faktaa joulusiivouksesta. Hän jakaa kodin siivouksen lyhyen, keskipitkän (1-2) ja pitkän (pari viikkoa ennen joulua) kaavan mukaan tehtävään siivoukseen.

Keskipitkän ja pitkän kaavan mukaiset siivousvinkit löydät Martat-lehdestä. Tässä ovat puolen tunnin siivouksen tehtävät listattuna:

30 minuutin joulusiivous

Raivaa tavarat paikoilleen tai piilota olohuoneessa.

Pyyhi pöytä, jonka ympärillä syödään jouluruokaa.

Vie haisevat roskat ulos.

Laita astiat koneeseen keittiössä.

Järjestä eteisessä kengät.

Katso, että vieraiden takeille on naulakossa tilaa.

Pese WC-istuin.

Vaihda kylpyhuoneeseen ja vessaan puhtaat pyyhkeet. 


Napakkaa ja järkeen käypää, eikö totta! Kaikki, mitä tuon lisäksi haluaa/ehtii/jaksaa tehdä, on tietenkin ok. 


Jerkku muistuttaa pitkän kaavan joulusiivoajille; "Älä ahnehdi liian isoa urakkaa, jotta et ole uuvuksissa jouluaattona. Muista, että voit siivota myös joulun jälkeen."

Postauksen lähteenä on käytetty Teija Jerkun "Joulukoti siistiksi" -artikkelia Martat-lehden numerosta  6/2020. Teija Jerkku on Marttaliiton neuvonnan johtaja, jonka aluetta ovat kodinhoito, oma talous ja raha-asiat. 


tiistai 24. marraskuuta 2020

Joulutorttutuutit



Tein Heirolin sarvimuotilla joulutorttutuutteja. Muotit ovat pinnoitettua hiiliterästä ja pinnoituksen ansiosta ei muotteja tarvitse voidella, sillä torttu- ja voitaikina irtoavat muotista helposti. 

Olen ostanut itselleni kaksi settiä sarvimuotteja (yht. 8 tuuttia). Tuutit paistoin kahdessa erässä. Kun sain ensimmäisen satsin uunista, laitoin sarvimuotit kylmään veteen ja näin pääsin käärimään toisen erän torttutaikinasuikaleita sarvimuottien päälle. 

Tässä muottien taustapahvissa olevan reseptin muokattu versio:


Joulutorttutuutit (muokattu Heirolin reseptiä)

15 joulutorttutuuttia:

5 taikinalevyjä (voi-, lehti- tai torttutaikinaa)

1 kananmuna


1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Leikkaa jokainen taikinalevy pituussuunnassa kolmeksi suikaleeksi ja kauli suikaleet ohuemmiksi (kaulimella venyttäen pituussuunnassa).

3. Kieritä yksi suikale sarvimuotin ympärille ja kiinnitä suikaleen pää voitelemalla kananmunalla.

4. Aseta tuutit uunipellille leivinpaperin päälle saumakohta alaspäin.

5. Voitele sarvien pinta kananmunalla.

6. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10 minuuttia.


Täytä jäähtyneet tuutit luumurahkalla ja ripottele päälle tomusokeria.

Vinkki: Teesiiviläpallo on kätevä tomusokerin ripotteluun!



Luumurahka Tarjan tapaan (sopii täytteeksi joulutorttutuutteihin)

2 dl vispi- tai kuohukermaa

500 g rahkaa

1 tl vaniljasokeria

(1 rkl sokeria)

1,5-2 dl luumuhilloa 

Voit käyttää luumuhillon tilalla muita hilloja - puolukasta saa ihanan puolukkarahkan. 


1. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. 

2. Lisää muut aineet kermavaahtoon välillä sekoittaen.


Tällä ohjeella luumurahkaa tulee todellakin enemmän kuin joulutorttutuutteihin tarvitaan, mutta rahka sopii hienosti vaikkapa jälkiruuaksi, iltapalaksi tai ihan vaan herkutteluun. Siispä annostele rahka jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle joulupiparin murusia!


Joululle maistuvaa viikon jatkoa!