keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Marttaillassa opastusta jalkojen perushoitoon

Variskankaan Marttojen Anu aloitti ja päätti marttaillan pitämällä meille mielikuvarentoutukset - virkistyimme ja saimme mielikuvien myötä energiaa aurinkohunajasta ja metsästä.

Illan pääesiintyjänä oli Pienen jalkahoitolan Raili Holopainen. Hän kertoi meille jalkojen perushoidosta.

JALKOJEN PERUSHOITO:

1) Puhtaus: Normaali suihkussa käynti ja vesipesu riittää. Jos jalat hikoilevat paljon, niin silloin voi käyttää pesuainetta.

2) Kuivaus: Jalat ja varpaanvälit kuivataan pesun jälkeen. Varpaanvälien kuivaaminen on sitä tärkeämpää, mitä tiiviimmin varpaat ovat toisissaan kiinni. Jalat kuivataan pyyhkeellä tai vaikkapa hiustenkuivaajalla, jos ei vartalo taivu ja kädet yllä jalkoihin.

3) Rasvaus: Jalat tulee rasvata säännöllisesti. Rasvauksella pidetään yllä jalkojen terveyttä. Rasvaa laitetaan kaikkialle muualle paitsi varvasväleihin. Rasvauksessa vain se auttaa, mikä imeytyy. Opettele itsellesi sopiva tapa rasvata, esim. saunan jälkeen, tiettyinä aamuina tai iltoina. Rasvana käytetään sitä rasvaa, mikä itsestä tuntuu hyvälle.

4) Kynsien leikkuu: Kynnet leikataan suoraan, ei kaarevasti, jättäen vapaata kynnen aluetta suojaamaan kynsipohjalevyä ja varpaan päätä. Lasinen kynsiviila on kynnelle turvallisin.

JALKAJUMPPAVINKIT

Nenäliinan rutistus


Pidä jalka maassa ja ajattele, että rutistat varpaillasi mattoa tai tartut nenäliinaan. Koukista varpaita, mutta pidä koko jalka maassa.

Varpaiden harottaminen


Nosta varpaat ylös, harota, pidä hetki ylhäällä ja laske alas.

Ennen tehtiin jalkakylpyjä ja lioteltiin jalkoja ennen raspausta. Unohda liotus, sillä se vie pintatuntoa ja tietämättämme saatamme raspata ihoa liikaa. Jos jalat raspauksen jälkeen ovat arat ja kävellessä tuntuu kipua, on jalkoja raspattu liikaa. MUTTA rasvaa ennemmin kuin raspaat ja raspaa vain silloin tällöin.

Jalkakovettumat eivät periydy, vaan ne aiheutuvat joko kengistä tai sukista. Jalkasieni ei tartu terveeseen ihoon, muutoinhan kaikilla uimahallissa kävijöillä olisi jalkasieni. On siis tärkeää, että kengät ovat kunnolliset, sukat eivät hankaa ja jalkojen iho ja kynsinauhat ovat terveitä. Kynnen uusiutuminen kestää 8-12 kuukautta. Jos jalkojen kanssa on ongelmia, niin kipin kapin jalkahoitolaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa saamaan apua ja ohjeita.

Näillä ohjeilla otetaan jalkojen perushoito osaksi tavallista arkea! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!