maanantai 13. maaliskuuta 2017

Viherkotoilua: mung-papujen idätys


Keväällä auringon valon lisääntyessä muistuu mieleen siemenien idätys eläväksi ravinnoksi, vaikka idättäminenhän onnistuu kaikkina vuodenaikoina ja idättämisessä onnistumiseen ei tarvita auringonvaloa.

Idättämisellä tarkoitetaan pienien versojen eli itujen kasvattamista siemeniin, jyviin, papuihin ja linsseihin. Kasvit varastoivat siemeniin kaiken, mitä kasvi tarvitsee uuden elämän alkuun. Jyvät, pavut ja pähkinät ovat myös siemeniä. Liottamalla ja idättämällä saadaan siemenien kasvu alkuun.

Idätin viime viikolla mungpapuja. Mungpavun idut maistuvat herneiltä ja sisältävät mm. paljon proteiinia, kivennäisaineita ja E- ja C-vitamiinia. Itujen sisältämä koliini auttaa rasvaaineenvaihduntaa. Idut ovat parhaimmillaan 3-5 vuorokautta idätettyinä, noin 3-4 cm pituisina.

Tässä idätyksen perusohje:

Pavut huuhdellaan. Samalla poistetaan huonot ja rikkoutuneet yksilöt.


Papuja liotetaan runsaassa vedessä 4-8 tuntia. Liotetut pavut huuhdotaan useampaan kertaan huoneen lämpöisellä vedellä (kylmä vesi hidastaa itämistä). Minä laitoin pavut likoamaan illalla ja huuhtelin ne aamulla idätysastiaan.


Kasvatan idut Tupperwaren Servofix -astiassa. Tässä astiassa kasvattaminen on todella helppoa, kun papujen ja siementen huuhtelu tapahtuu suoraan astiassa olevassa siivilässä. Ylimääräinen vesi valuu astian pohjalle ja siivilän ansiosta idut eivät lillu vedessä.


Voit käyttää myös lasipurkkia idätysastiana. Laita purkin suulle harsoa tai muuta harvaa kangasta. Kankaan saat pysymään paikoillaan kuminauhalla. Pidä purkkia viistosti alaspäin käännettynä (ylimääräinen vesi valuu pois), esimerkiksi astiankuivauskaapissa.


Idut kasvatetaan tavallisesti pimeässä ja siitä johtuen idut jäävät vaaleiksi ja miedon makuisiksi. Minä kasvatan idut Tupperwaren Servofix -astiassa kansi paikoillaan.


Tässä mungpavut kolmen yön jälkeen! Kyllä tällaisesta kasvun ihmeestä tahtoo vähintäänkin riemastua!

Ituja voi ottaa syötäväksi myös niiden kasvatusvaiheessa. Syötäväksi sopivat idut ovat noin 1-5 cm mittaisia. Kun idut ovat kasvaneet täyteen mittaansa, säilytä niitä jääkaapissa. Säilytyksen aikana ituja tulee huuhtoa silloin tällöin ja aina ennen syömistä. Idut säilyvät jääkaapissa noin viikon ajan.

1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeista! Itujen hännissä oli kolmen päivän päästä aavistus ruskeaa sävyä, tuleeko sinullakin sellaista vai menikö mulla jokin pieleen?

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!