lauantai 25. maaliskuuta 2017

Kotoilua: pääsiäisaskartelun hittijuttu 2017 - munankuorimaljakko!


Tapasin kaupassa entistä naapuriani ja hän kyseli, että joko olen tehnyt munankuorimaljakon pääsiäiseksi - ja siitä se ajatus sitten lähti. Terveisiä Sarille Huuhkajavaaraan!

Tekeminen oli helppoa ja työ eteni sukkelaan. Kuivattamiseen meni aikaa. Tässä on ohje munankuorimaljakon tekemiseen:


Työhön tarvitset ilmapallon, astian ilmapallon paikallaan pitämiseksi, sokerivettä sumutepullossa, kumihanskat (suosittelen) ja vessapaperia. Voit työskennellä tiskialtaassa tai tiskipöydällä - minä askartelin pöydän ääressä sanomalehden päällä.

Ensimmäisen maljakon sokeriveden tein suhteessa 50% vettä ja 50% sokeria; lämmitin veden kiehuvaksi ja lisäsin veteen sokeria. Jäähdytin sokeriveden, että on mukavampi työskennellä. Toisen maljakon tein lisäämällä sokeriveteen vettä (suoraan vesihanasta lorottelin sumutepulloon) ja sokerivesi oli yhtä toimivaa laimeampanakin.

Munankuorimaljakkotekijöiden joukossa on useampia "koulukuntia". Jotkut käyttävät serviettejä, toiset silkkipaperia ja me loput sitten vessapaperia tai talouspaperia. Toinen käyttää vahvaa sokerivettä, toinen laimeampaa ja joku suhuttelee pelkkää vettä. Mahtuupa joukkoon tapettiliisterinkin käyttäjiä.


Alkuun pääset laittamalla kolmen palan suikaleita pallon yli ja sumuttamalla sokerivettä palojen päälle. Kiedo sitten kolmen palan suikaleita vaakasuunnassa edellisten päälle, sumuta ja taputtele kevyesti. Paperin pallon päällä pysyminen voi vielä tässä vaiheessa epäilyttää, mutta se kuuluu asiaan :) Jatka tämän jälkeen laittamalla pala kerrallaan edellisten palojen päälle.


Kun kerroksia on pallon peittävä määrä, pystyt tasoittamaan pintaa silittämällä. Kumihanskojen ansiosta käsi liukuu pintaa pitkin hyvin ja tulee (niin) tasaista jälkeä (kuin ylipäätään on mahdollista). Kun käytät värillistä ilmapalloa, on helpompi nähdä kuinka paljon pallon päällä on paperia ja mihin sitä tulee lisätä. Oikea määrä on, kun valo ei näy/kuulla läpi. Sari kertoi lukeneensa, että neljä kerrosta paperia on riittävä määrä.

Kun paperit ovat kuivaneet ilmapallon päälle, tee saksilla pieni reikä ilmapallon solmun viereen. Näin saat pallosta ilman rauhallisesti pois palloa räjäyttämättä.

Munankuorimaljakkosi voit halutessasi maalata kokonaan tai maalata kuvioita tai koristella serviettitekniikalla. Voit koristella maljakon myös nauhalla, narulla ja höyhenillä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!