torstai 2. maaliskuuta 2017

Kotoilua keittiössä: limepiirakka (Key lime pie)


Valmistautumista huomenna alkavaan hiihtolomaan - tein makean limepiirakan. Tai tästä tuli oikeastaan varaslähtö hiihtolomaan, kun olihan piirakkaa maistettava pala ja toinenkin :)

Sain idean limepiirakan tekemisestä Prisman sähköpostista, missä esiteltiin kuukauden satokausituotteita. Limen lisäksi esittelyssä olivat inkivääri, verigreippi ja mandariini Nadorcott.

Limen kerrottiin maistuvan erilaisten ruokien, juomien ja jälkiruokien mausteena. Jos limen kuorta käyttää ruokien maustamiseen tai koristeluun, pitää se pestä huolellisesti lämpimällä vedellä. Kuoresta käytetään vain sen pintakerros. Sähköpostissa on vinkkinä käyttää limemehua ja -kuorta lohen maustamiseen tai lohen graavaukseen. Sähköpostissa kerrottiin limen käyvän leivontaan, esimerkiksi juuri tekemääni limettipiiraaseen.

Ohjeena piirakkaan käytin K-ruokareseptiä. Limepiirakka eli Key lime pie on kotoisin Floridasta, missä kasvaa Key-limejä.

Makea limepiirakka (Key lime pie)

Pohja

200g Digestive-keksejä
75g voita sulatettuna


Täyte

4 keltuaista
1prk(397 g)kondensoitua, makeutettua maitoa
1 1/4dl limetin mehua (3 limettiä)
2tl limetin raastettua kuorta


Koristeeksi

1-2dl kuohu- tai vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita tai kiiviä viipaloituna


1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Hienonna keksit monitoimikoneessa - minä laitoin keksit kolmessa erässä pakastepussiin ja hienonsin erä kerrallaan kaulimella.


Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.


2. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja limenmehu. Lisää limetin kuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte pohjan päälle.



3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

4. Vaahdota kerma. Koristele piirakka kermavaahtopursotuksilla ja limetin kuorella, limetin viipaleilla tai kiiveillä. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä.


Piirakka sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi. Anna pakastetun piirakan sulaa noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Upean makuinen piirakka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!