lauantai 11. maaliskuuta 2017

Kotoilua: huonekasvin lisääminen pistokkaista


Ostin tämän huonekasvin aikoinaan nukkumattina, mutta kyllä tämä on ystäväni mukaan kuitenkin raitamatti. Etsin tuolloin lapsuuden muistikuvan perusteella nukkumattia, joka käärii yöksi lehtensä rullalle. Nyt tiedän tuon yöllä lehtensä käärivän nukkumatin olevan nimeltään paavonnukkumatti.

Raitamatit, kuten nukkumatitkin, voi lisätä jakamalla suuria yksilöitä. En kuitenkaan halunnut jakaa isoa raitamattiani, vaan päätin kokeilla kasvin lisäämistä pistokkaista. Kun näin kaupassa turvepotteja, päätin kokeilla pistokkaiden juurruttamista niissä.


Pistokkaiden juurruttamista varten tarvitaan astia (esim. jäätelörasia), turvepotteja (kuivana kovia tabletteja) ja kasvi, mistä pistokkaat otetaan.


Turvepottitabletit laitetaan veteen turpoamaan. Huomaa, että yläpuolelle jää aukko ja alapuoli on supistettu pussiksi - jos et näe kumpi on ylä- ja kumpi alapuoli, niin potit voi kääntää pistokkaiden istutusvaiheessa oikein päin.


Nämä turvepotit ovat imeneet itseensä vettä. Huom. kuvassa ylin on pohjapuoli ylöspäin.


Katkaise kasvista pistokas (latva- tai versopistokas) ja työnnä turvepottiin. Latvapistokas leikataan kasvin latvuksen kärjestä, versopistokas sivuverson kärjestä. Mullan tulee olla hieman kosteaa, mutta ei märkää. Pistokkaat juurrutetaan huoneen lämmössä, suojattuna suoralta auringonvalolta. Kun pistokkaisiin on kasvanut juuret, istutetaan ne ruukkuihin turvepotteineen.

Huonekasvien kanssa puuhastelu auttaa auringonvalon lisääntymisen myötä pahenevaan puutarhapuuhailukuumeeseen - vielä on kevättalvea pitkästi jäljellä, ennen kuin päästään pihahommiin :)

5 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Olen aina halunnut olla kasvi harrastaja, mutta vasta tässä nykyisessä asunnossa se on alkanut onnistua. Mutta siis taidot liittyvä edelleen lähinnä siihen, että muistan kastella kasvit säännöllisesti :D Kaikki muut hoitotyöt (ja pistokkaat) ovat vielä harjoittelussa.

  VastaaPoista
 2. Onnea harrastuksen parissa :) Kasvien kastelu on tärkeää ja siitä se harrastaminen alkaa :D Ja tärkeää on myös, että ei jätä kasveja auringonpaahteeseen ikkunalle - tämä tahtoo välillä olla minun ongelmani :) Tällainen pistokkailla kasvien lisääminen on kyllä helppoa!

  VastaaPoista
 3. Miten tämä pistokaskokeilu onnistui? :)

  VastaaPoista
 4. Oikein hyvin juurtuivat ja istutin turvepotteineen ruukkuihin. Kannustan kokeilemaan! Keväällä näihin turvepotteihin voi suoraan istuttaa siemeniä - tätä en kyllä ole vielä itse kokeillut :) Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!