keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Virkattu vauvanpeitto Uuteen Lastensairaalaan


Keväällä neuloin vauvanpeiton Uuteen Lastensairaalaan, nyt tein peiton virkkaamalla.

Peitot ovat osuuteni Marttojen hyväntekeväisyystempaukseen, jossa Martat neulovat ja virkkaavat Uuteen Lastensairaalan vauvanpeittoja. Pikkupotilas saa peitteen mukaansa kotiutuessaan sairaalasta. Peitot luovutetaan sairaalaan 30.11.2017.

Tein vauvanpeiton Martat -lehdessä 6/2016 olevan ohjeen mukaan. Lankana käytin Novitan Baby Wool -lankaa.

Keväällä neulomani peiton langat ovat Variskankaan Marttojen lahjoitus Uuteen Lastensairaalaan. Tämä virkattu peitto lankoineen on minun lahjoitukseni Lastensairaalalle.

Vauvanpeittojen ohjeet ovat Tanja Rantasen tekemät (Kädentaitomartat ry). Tässä virkatun peiton ohje tekemäni peiton väreihin muutettuna.

VIRKATTU PEITTO

Peitto kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen pylväistä koostuva neliö.

Valmiin peiton koko on noin 75 cm x 90 cm. Mikä tahansa konepestävä, pehmeä villa- tai merinovillalanka sopii peittoon. Peiton kokoa voi muuttaa käyttämällä paksumpaa lankaa tai virkkaamalla enemmän neliöitä. Lastensairaalassa on tarvetta erikokoisille peitoille.

ISOÄIDINNELIÖ YMPYRÄKESKUSTALLA


Virkkaa vihreällä langalla 4 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.

1.kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa ensimmäistä pylvästä ja ketjusilmukkaa). *Virkkaa aloitusrenkaaseen 1 pylväs, 1 ketjusilmukka*. Toista * - *, kunnes renkaassa on yhteensä 12 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka. Päättele lanka silmukoihin.

2. kerros: Aloita harmaalla langalla mistä tahansa edellisen kerroksen pylväiden väliin virkatun ketjusilmukan muodostamasta välistä. Kiinnitä lanka työhön piilosilmukalla ja virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 1 pylväs samaan väliin, virkkaa 1 ketjusilmukka. *Virkkaa 2 pylvästä seuraavaan väliin ja 1 ketjusilmukka.* Toista * - * kerroksen loppuun, ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

3. kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). *Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka.* Toista * - * vielä 10 kertaa. Virkkaa viimeiseen väliin 2 pylvästä ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan, katkaise lanka ja päättele. Seuraavaksi ympyrästä edetään kohti neliömuotoa.

4. kerros: Aloita valkoisella langalla mistä tahansa edellisen kerroksen pylväsryhmien väliin virkatun ketjusilmukan muodostamasta välistä. Kiinnitä lanka piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä samaan väliin. Virkkaa 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä, 1 ketjusilmukka.

Neliön ensimmäinen kulma: Virkkaa samaan väliin 3 pitkää pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkää pylvästä ja lopuksi 1 ketjusilmukka. Virkkaa kahteen seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin kulma virkkaamalla samaan väliin 3 pitkää pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkää pylvästä ja lopuksi 1 ketjusilmukka. Jatka samalla tavoin kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen
kolmanteen ketjusilmukkaan.

5. kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Toista. Kulmien kolmen ketjusilmukan muodostamiin ketjuihin virkkaa 3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa viimeiseen väliin 2 pylvästä ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan, katkaise lanka. Päättele lanka silmukoihin.

6. kerros: Aloita vihreällä langalla mistä tahansa pylväsryhmien välissä olevasta välistä, ei kuitenkaan kulmasta. Kiinnitä lanka työhön piilosilmukalla. Virkkaa samaan väliin 3 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Toista. Virkkaa jokaiseen kulmaan 3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka ja päättele.

7. kerros: Vaihda työhön valkoinen lanka ja virkkaa kuten 6. kerros. 8. kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sen jälkeen jokaiseen silmukkaan kiinteä silmukka neliön ympäri paitsi kulmiin neljä kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka. Päättele langanpäät.

YKSIVÄRINEN NELIÖ


Virkkaa 4 ketjusilmukkaa ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.

1.kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja kaksi pylvästä aloitusrenkaaseen. *Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja kolme pylvästä aloitusrenkaaseen.* Toista *-* vielä kaksi kertaa. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja sulje kerros piilosilmukalla ensimmäisen pylvääseen (kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan). Kerroksessa on neljä kolmen pylvään ryhmää.

2. kerros: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (vastaa ensimmäistä pylvästä) ja virkkaa seuraavaan kahteen silmukkaan yksi pylväs kumpaankin. Virkkaa neliön kulman silmukkaketjuun 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. *Virkkaa seuraavaan kolmeen silmukkaan yksi pylväs kuhunkin, virkkaa kulmaan 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä.* Toista * - * kerroksen loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

3.–7. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja virkkaa pylväitä edellisen kerroksen pylväiden päälle. Kulmiin virkkaa 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. Jatka näin kerroksen loppuun asti ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

8. kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sen jälkeen jokaiseen silmukkaan kiinteä silmukka neliön ympäri paitsi kulmiin neljä kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka ja päättele langanpäät. Yhdistä neliöt toisiinsa asettamalla neliöt oikeat puolet vastakkain ja virkkaamalla niiden sivut yhteen piilosilmukoilla. Neliöt voi myös ommella yhteen.

PEITON VIIMEISTELY

Viimeistele peitto virkkaamalla sen ympäri kerros kiinteitä silmukoita. Sulje kerros piilosilmukalla. Toisella kerroksella *jätä kaksi silmukkaa väliin, virkkaa kolmanteen silmukkaan kuusi pylvästä, jätä kaksi silmukkaa väliin ja virkkaa seuraavaan piilosilmukka.* Toista * - * kerroksen loppuun asti. Kulmissa voit virkata pylväsryhmät hieman tiheämpään, jotta kulmat eivät kipristy.


Virkkaaminen sujuu varmasti, kun seuraat ohjetta kerros kerrokselta. Ensimmäisen ruudun jälkeen virkkaaminen sujuu jo vaivatta.
Tällä ohjeella voit tehdä vauvanpeiton esimerkiksi lahjaksi tai vaikkapa jämälangoista isompana itselle viltiksi!

8 kommenttia:

 1. Heippa satutko muistamaan millainen langanmenekki tähän peittoon tuli tuolla baby wool langalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, en muista. Ostin lankoja lissä tarpeen mukaan lisää. Joko olet aloittanut peiton virkkaamisen?

   Poista
  2. Vielä en ole aloittanut, kun odottelen lankatilauksen saapumista :) kolme kerää kutakin väriä luulisi riittävän?

   Poista
  3. Visainen kysymys... Käännänkin kysymyksen sinulle - riittikö langat? :D

   Poista
  4. No hieman pienempään peittoon riitti.
   Minulla siis neliöistä tuli yksittäisistä vähän suurempia. Peitto on vain 4x5 ruutua mutta 68x84 cm. Tein nelosen koukulla ja tuolla samalla novita baby wool langalla.
   Sen verran muokkasin, etten tehnyt isoäidinneliöinä vaan pajuneliöinä nuo koristeellisemmat ruudut. :)
   Kiitos selkeästä ohjeesta! :)

   Poista
  5. Hyvä idea tuo pajuneliöt! Käsialakin vaikuttaa kokoon. Minulla tahtoo tulla ehkä turhankin tiukkaa käsialaa. Kiitos sinulle! :)

   Poista
 2. Kiitos ihanasta ohjeesta. Virkkasin tulevalle esikoisellemme tämän peiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi <3 Näkisin niin mielelläni virkkaamasi peiton ja esikoisenne. Jos haluat, niin voisit laittaa kuvan sähköpostiini ruusuunelmiajavillasukkia@gmail.com Kaikkea hyvää koko perheelle!

   Poista

Ilahdun kommenteista!