tiistai 13. lokakuuta 2020

Ohrapuuroa ja puolukkaa, juuri oikeenlaista kemiaa


Kuva: Martat.fi

Martat viettävät lokakuussa Puurokuuta. Perinne on saanut alkunsa 1990-luvulla, kun Martat alkoivat keräämään rahaa Bosnialaisille naisille keittämällä ja myymällä erilaisia puuroja. Monet marttayhdistykset ovat jatkaneet tätä perinnettä edelleen. Rahaa kerätään Marttojen kansainväliselle kehitysyhteistyölle Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa.

Kiinnostuitko Marttojen kansainvälisestä toiminnasta? Lue lisää klikkaamalla tästä KLIK.

Yksi lempipuuroistani on ohraryynipuuro. Valmistan puuron rikotuista ohraryyneistä, joista maukas puuro valmistuu joutuisammin kuin kokonaisista ohraryyneistä. Puuro maistuu sellaisenaan tai sen voi syödä esimerkiksi hillon, hunajan, marmeladin, voin, marjojen, mehukeiton tai marjakiisselin kera.

Käytän puuroon Korpelan Myllyn ohrasuurimoita, joita ostan Prismasta. 


Ohraryynipuuro rikotuista ohraryyneistä

1 l maitoa

2 dl rikottuja ohraryynejä

suolaa


Keitä maito kiehuvaksi.

Lisää rikotut ohraryynit samalla sekoittaen.

Keitä noin 15 minuuttia ja sen jälkeen voit vielä hauduttaa.

Mausta suolalla maun mukaan.


Puolukkakiisseli

7 dl vettä

3 dl puolukoita

1 dl sokeria


Kiisselin suurustamiseen

0,5 dl kylmää vettä

2 rkl perunajauhoja


Mittaa kattilaan vesi, puolukat ja sokeri. Keitä muutama minuutti.

Sekoita suurus pienessä kulhossa tai mukissa. Lisää suurus kattilaan ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen. 

Anna kiehahtaa sen verran, että kiisseli alkaa kuplia ja nosta kattila pois liedeltä.

Kaada kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään. Ripottele kiisselin päälle sokeria, niin kiisselin päälle ei tule kuorta.


Maukasta Puurokuuta!

26 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Puurot ovat ihanaa perusruokaa. Kun tekee erilaisia puuroja, niin ei niihin kyllästy.

      Poista
  2. Sielunsiskoni Tarja😘 samaa ohrapuuroa rakastamme, keitän sen nykyisin kauramaitoon! Puolukkakeittoon lisään vaniljasokeria (myös punaherukkahillon maustoin tänä vuonna vaniljalla) ja keväällä tietysti keitän raparperista keiton ohrapuuroa kaveriksi!! Herkut on niin yksinkertaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana sielunsisko <3 Tästä nappaan idean ja teen seuraavalla kerralla puuron kauramaitoon! Vaniljasokerilla saa ihanaa makua herkkuihin. Herkut ovat tosiaan yksinkertaisia!

      Poista
  3. Mun lempparipuuro on varmaan ikuisesti kaurapuuro. Siihenkin saa vaihtelua esim. Eloveenan luomu täyskaurahiutaleesta tulee ihan erioloinen puuro kuin tavallisesta kaurahiutaleesta tai Sadonkorjaajan puurosta :D Syön melkein joka arkiaamu puuroa.

    Täytyypäs seuraavaksi kokeilla, että mitä mahani tykkäisi ohrapuurosta.

    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri - kaurapuurokaan ei ole vain pelkkä kaurapuuro. Kaurapuurosuosikkini on suurista kaurahiutaleista tehty puuro. Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  4. Ohrapuuro onkin tosi hyvää ja tuollaisen kiisselin/keiton kanssa oikein luxusta. Meillä onkin tänään sopivasti puuropäivä kun päätimme että päivälliseksi syödään puuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, Kristiina, tämä on luxusta! Nopeasti valmistuvat puurot ovat hyvää arkiruokaa. Pitkään hauduttavia, kuten uunipuuroa teen viikonloppuina. Ja mikäpä sen mukavampaa kuin sunnuntaipuuro <3

      Poista
  5. Bom dia. Parabéns pela receita maravilhosa.

    VastaaPoista
  6. Minä syönkin melkein joka aamu puuroa. Oma suosikkipuuroni on riisipuuro, mutta perus kaurapuurokin on oikein hyvää ripauksella suolaa ja nokareella voita :)
    Herkullista viikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puurolla lähtee päivä kivasti käyntiin. Kaurapuuro voinokarella - peukkua sille <3 Kiitos samoin, herkullista viikkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  7. Nam. Meillä syödään kaurapuuroa ihan joka aamu marjojen kera. Nyt voisikin vaihteeksi tehdä ohrapuuroa ja ihanaa puolukkakiisseliä.
    Tunnelmallista lokakuun jatkoa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurapuuro kera marjojen - sillä on hyvä päivää aloitella. Puolukkakiisseli hupeni äkkiä, kun se maistui sellaisenaan myös välipalaksi. Ihanaa lokakuun jatkoa sinulle <3

      Poista
  8. Nam!
    ohrapuuro,ihan parasta!Etenkin tykkään uunipuuroista!.
    keitänkin pyhäaamuna ohrapuuron!..puolukoista en oo vissiin ikinä tehny soppaa?vai enköhän minä nyt muista;)
    Minulla pakkasessa sekamehu/pulloja vadelma/mansikka viinimarjat
    niitä nopea keittää soppaa/kiisseliä;)(jota Väinön 😊🧡💚kanssa me herkutellaan kuohukerman kanssa:)
    Kiitos Tarja! 😷
    ihanaa puurokuuta ...myös Sinulle!😊🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunipuuron valmistus on mukavaa, kun ei tarvitse lieden äärellä kyttäillä. Meillä pyhäaamuna on usein riisipuuroa. Teen sen joko haudutuskattilassa tai uunissa hauduttaen. Kermaa kiisselin kanssa, todellakin juu <3 Maistuvaista puurokuuta sinulle, Liisa <3

      Poista
    2. Puolukoista tulee hirmuisen hyvä soppa. Oikein maistuvainen. Minä teen usein pyhäaamuna riisipuuroa. Teen sen joko haudutuskattilassa tai uunissa hauduttaen, niin ei tarvitse lieden äärellä kyttäillä. Kiisselin ja sopan kanssa kermaa, todellakin <3 Maistuvaista puurokuuta sinulle, Liisa <3

      Poista
  9. Puurot on niin hyviä, varsinkin ohrasta, nam-nam. Tein juuri kiisseliä karpaloista joita sain entiseltä työkaverilta. Jestas kun oli hyvää sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, karpalokiisseli <3 Sitä teenkin tänään! Maistuvaista puurokuuta sinulle, Irma <3

      Poista
  10. Voih... miksihän meillä on jämähdetty kaurapuuroon.... siihen toki joukkoon milloin mitäkin siemeniä - mutta aina kaurahiutaleita! Kiitos vinkistä.... josko laajenisi viljaisakin puoli!
    Pirstakoita pakkaspäiviä - ainakin aamuja... meillä ekan kerran mittari alkoi merkillä -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurapuuroon jämähtäminen ei ole huono juttu :) Sekaan voi laittaa marjoja, hilloa, siemeniä sekä päälle kiisseliä tai nokareen voita. Minun lemppari kaurapuuro on isoista hiutaleista haudutettu puuro. Meillä on maa valkoisenaan lumesta. Tiet ovat vielä sulat. Talvi on siis jo täällä.

      Poista
  11. Pitkään haudutettu ohra- ja ruispuuro on kyllä ihan parhautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haudutetut puurot ovat kyllä herkkua! Hyvin haudutettaessa maku ja rakenne paranee.

      Poista
  12. No, nam, nam♥

    Pysy linjoilla, pian esittelen saamiani erityisen hienoja lapasia ja sukkia. Kävin näet änsirannikolla ja...

    ♥♥

    VastaaPoista
  13. Riisipuuro on myös herkullista! Riisipuuroa teen usein sunnuntaina, kun silloin on aikaa haudutella. Kauniita lokakuun päiviä sinulle, Marja-Terttu <3

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!