tiistai 30. toukokuuta 2017

Viherkotoilua: Yrttien kasvatusta ruukuissa


Koska kelit ovat vielä meidän leveyspiirillä sitä mitä ovat, päätin laittaa muutamia lempiyrttejäni kasvamaan ruukkuihin. Laitoin saviruukkuihin rosmariinia, basilikaa ja minttua. Mintuista valitsin minulle uuden tuttavuuden suklaamintun.

Ostin kaupan hevi-osastolta ruukut yrttejä ja istutin ne saviruukkuin - oikotie onneen :)

Tässä vaiheessa pidän ruukkuja vielä sisällä keittiön ikkunan ääressä. Kun kelit antavat myöten, nostan ruukut pihalle. Satoa kerään sitä mukaa, kun tarvitsen niitä. Leikkaaminen ja versojen typistäminen saa kasvit tuuhakoitumaan.


Basilika

Basilikaa voi lisätä lähes jokaiseen ruokaan oman pehmeän makunsa vuoksi. Sitä käytetään mm. raaka-aineena pestoon, pastan maustamiseen ja ruokiin yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa.

Basilikaa pidetään myös lämmittävänä sekä virkistävänä yrttinä.Minttu

Yksi klassikkoyrteistä. Käytetään lampaan mausteena, sopii hedelmäsalaattiin, jäätelöön, leivontaan, suklaamousseen ja silakkarullien mausteeksi.

Mintulla voi maustaa boolin tai siitä voi valmistaa teetä, maustaa kahvin sekä jääveden. Teen valmistan kaatamalla kuuman veden pannun pohjalla olevien mintunlehtien päälle. Kahvin maustan samalla tavalla kuin teen - kaatamalla mintunlehtien päälle kahvia.

Koska minttu kasvaa juuriversoista ja leviää helposti, kasvatan pihalla kasvatuslaatikossa minttua irtokarkkirasiasta tekemässäni kasvatusastiassa. Olen tehnyt reikiä irkkarilaatikon pohjaan (ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois) ja upottanut rasian kasvatuslaatikkoon - näin olen saanut rajattua minttujen kasvatusalueen. Mintun tuoksu houkuttelee hyödyllisiä pölyttäjiä ja toimii karkoitekasvina tuholaisille.

Suklaaminttu on (mentha piperita `Chocolate Mint`) minttu, jossa on suklaan tuoksu ja aromi. Maku sopii jälkiruokiin, juomiin ja kastikkeisiin.


Rosmariini

Rosmariini muistuttaa havua, sillä sen lehdet ovat neulasmaiset, tummanvihreät ja jäykät. Ruokaan laitettaessa tuore rosmariini on voimakkaampaa kuin kuivattu. Maultaan se on sekoitus timjamia ja salviaa. Tuoksultaan se muistuttaa pihkaista mäntymetsää.

Rosmariinia käytetään maustettaessa riista- ja lammasruokia, liharuokien marinointiin, uuniperunoiden maustamiseen ja keittoihin mausteeksi. Rosmariiniä on totuttu käyttämään papu- ja tomaattiruuissa sekä focaccia-leivän päällä.

Rosmariinia voidaan käyttää rohtokasvina, virkistämässä ja raikastamassa kylvyissä sekä erilaisissa voiteissa.

Nyt siis kaupan hevi-osastolle tutustumaan yrttivalikoimaan ja istuttamaan ruukkuihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!