maanantai 28. elokuuta 2017

Miehen kosketus - dokumenttiteatteria suomalaisten miesten kosketushistoriasta


Miehen kosketus, Kajaanin Kaupunginteatteri Kuva: Tarja Karvonen

Me kajaanilaiset saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden perjantaina Taiteidenyössä - pääsimme katsomaan Miehen kosketus -esityksen läpimenoa!

Esityksen tuotannosta vastaavat Vaara-kollektiivi ja Kajaanin Kaupunginteatteri. Esitys kuuluu teatterin Suomi 100 -juhlavuoden viiden kotimaisen kantaesityksen sarjaan ja on alueteatterin kiertueohjelmistossa. Ensi-ilta on 2.9.2017 Kajaanin Kaupunginteatterin Sissilinnassa. Esityksen ensi-illan yhteydessä avataan Jani Liimatan valokuvanäyttely teoksen haastalleilluista miehistä.

Esitystä varten on haastateltu 45 suomalaista miestä heidän suhteestaan kosketukseen. Miesten lisäksi esitystä varten on haastateltu tutkijoita ja asiantuntijoita. Näiden haastatteluiden materiaali on esityksen dokumentaarinen rakenne, runko.

Näyttämöllä Panu Huotari, Janne Kinnunen, Kimmo Penttilä, Mikko Orpana ja Heikki Törmi
Taustatyö, käsikirjoitus, tila ja ohjaus Eino Saari
Lavastus Markku Hernetkoski
Sävellys ja äänisuunnittelu Janne Masalin ja Ilkka Tolonen
Koreografia Mikko Orpana
Valosuunnittelu Olli Seppänen
Pukusuunnittelu Maria Tolonen
Valokuvat ja näyttely Jani Liimatta
Graafinen suunnittelu Elina Kosunen


Miehen kosketus, Kajaanin kaupunginteatteri Kuva: Jani Liimatta

Miehen kosketus ja Mehiläiskoodi ovat Kajaanin Kaupunginteatterin Teatterikaveri-esityksiä. Me teatterikaverit olemme Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry:n vapaaehtoisia, jotka ovat päässeet mm. tutustumaan teatterin toimintaan, keskustelemaan esityksien tekijöiden kanssa sekä katsomaan harjoituksia.

Näissä Miehen kosketus -esityksissä on mahdollista päästä teatteritreffeille:
to 21.9. klo 19
pe 24.11. klo 19
la 16.12. klo 14

Suosittelen Miehen kosketus -esityksen katsomista yläkoululaisista eläkeläisiin. Esitys ei mielestäni ole vain näkemystä, kokemusta ja historiaa pelkästään miehen kosketuksesta. Esitys avaa näkökulmia nuoruuteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen. Se kertoo ihmisyydestä; ihmisistä yksin ja ihmisten keskellä. Materiaalia näytelmässä on runsaasti, joten esitys "kestää" useamman kerran katsomisen ilman, että muistaisi kaiken ulkoa tai se ei antaisi mitään uutta.

Miehen kosketus -esityksessä oli niin paljon henkilötarinoita, että rohkenen väittää jokaisen löytäneen niistä ainakin yhden, jossa oli tarttumapintaa. Esityksessä kuulimme myös haastatelluiden henkilöiden omalla äänellään kertomia ajatuksiaan ja kokemuksiaan kosketuksesta.

Haastatelluista naisista yksi kertoi lempikosketuksensa olevan se oja, joka syntyy miehen selän ja sohvan selkämyksen väliin. <3

1 kommentti:

  1. Niinpä, olimme myös katsomassa eka läpiajoa ja perjantaina katsomaan ennakko

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!