lauantai 5. elokuuta 2017

Martta Matkaaja kävi Juustoleipätapahtumassa Ristijärvellä


Martta Matkailija kävi eilen Ristijärven Marttojen järjestämässä Juustoleipätapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin nyt kuudennen kerran. Olipa siis jo korkea aika täyttää aukko sivistyksessä ja käydä katsomassa tapahtumaa!


Lampaat saivat niin lapset kuin aikuisetkin hyvälle tuulelle. Lampaita kuvasi yksi jos toinenkin aikuinen.

Kuulin erään miehen kyselevän lampaalta "Niin, mikä sinulla olikaan kipeä?" ja siihen lammas vastasi "Pää!".


Metsäosastolla oli esillä metsäkoneita ja moottorisahaveistonäytöksiä. Tässä moottorisahalla veistettyjä lintuja. Moottorisahamestari kertoi, että käsi on kätevä lintujen ruokintateline - kämmenelle talipallo ja sormista roikkumaan useampi. Tällaista ei ole Martta Matkaaja ennen taipaileillaan nähnytkään!


Arvan ostamalla ja hyvällä tuurilla tämä merenneito oli mahdollisuus saada omakseen.


Kyllä näiden moottorisahaveistosten tekemiseen tarvitaan moottorisahankäyttötaitojen lisäksi myös taiteellista silmää. Kuinka moni meistä olisi nähnyt silmissään pöllinpätkässä ketun makoilemassa luolassaan? Ja kuinka moni olisi osannut ajatuksissaan näkemänsä moottorisahalla veistellä puuhun?


Tapahtumassa oli televisiosta tuttu mestarikokki Janne Pekkala tekemässä juustoleipäherkkuja. Tässä mestarikokki paistaa juustoleipää.


Juustoleivät paistettiin uuneissa tulen äärellä juustoleipää tasaisesti käännellen.

Tapahtumasta saattoi ostaa juustoleipää. Tapahtumassa näytettiin myös rieskojen tekemistä. Näiden herkkujen lisäksi oli tarjolla mm. muurinpohjalettuja, paistettuja muikkuja ja Marttojen valmistamaa ruokaa.


Käsityökeskuksen tiloissa oli työpajoja. Tässä työpajassa sai opastusta tilkkutöiden tekemiseen.


Tässä on yksityiskohta näytteillä olleesta applikaatiotekniikalla tehdystä tilkkupeitosta.


Tämä kukkakranssi on tuosta samaisesta tilkkupeitosta. Tämän peiton äärellä ihailin valtavaa määrää yksityiskohtia ja kunnioittaen sitä tuntimäärää, mikä tuon peiton tekemiseen on mennyt!

Tapahtumassa oli myytävänä erilaisia käsitöitä; ommeltuja, virkattuja ja neulottuja. Hinnat olivat erittäin asiakasystävälliset - tämä ensi kesää silmällä pitäen vinkkinä esim. kaikille lapasia ja villasukkia tarvitseville!


Huovutuspajassa pääsi tutustumaan neulahuovutukseen. Neulahuovutustekniikalla voi tehdä kolmiulotteisia- ja tasotöitä.


Virkkauspajassa syntyi kirjovirkkausreppu.


Tässä upeassa villatakissa on tekniikkana käytetty sekä kirjovirkkausta että kirjoneulontaa.


Rukilla langan kehrääjiä ei tänä päivänä joka talosta löydykkään! Tapahtumassa oli kehräämistä esittelemässä kolme tämän perinnekäsityön taitajaa - tässä heistä yksi.


Tässä esitellään isoäidin neliön virkkaamista ja langan kehräämistä rukilla.


Käsityöpajassa opastettiin myös järvikaislasydämen tekemistä.


Esiintymislavalla esiintyi kanteleryhmä. On se tuo kantelemusiikki vain aina yhtä vaikuttavaa ja kaunista kuunneltavaa!

Tapahtumassa esiintyi myös taikuri. Päivän aikana oli kilpailuita, kuten voimanaiskisa ja juustoleipäjuoksu. Näihin Martta Matkaaja ei kuitenkaan rohjennut osallistua.


Mobilistien hieno traktorien rivi - näistä Martta Matkaaja innostui erityisesti tällä kertaa Mobilistien esille tuomista moottoriajoneuvoista.


Palolaitos esitteli palokalustoaan...


ja Mobilistit vanhempaa palokalustoa.

Tapahtuma oli suoraan sanottuna laajuudessaan ja monipuolisuudessaan Martta Matkaajalle yllätys! Tapahtuma oli suhteellisen laajahkolla alueella, mutta siirtyä saattoi messujunalla, mikäli ei jalkaisin kulkeminen onnistunut tahi muutoin vain messujunakyytiä halutessaan. Tapahtumasta oli netistä ladattivissa esite tapahtuma sisältöineen ja karttoineen. Tahtumapaikalla oli infopiste, missä jaettiin tietoa tapahtumasta ja alueen kartta.

Hienoisesta sateen tihuutuksesta huolimatta väkeä riitti ja kaikki näyttivät hyvän tuulisilta. Esitteen mukaisesti tapahtumassa juhlittiin maakunnan rikasta ruoka- ja käsityöperinnettä Suomi 100 -juhlavuoden hengessä. Tapahtuma on monen eri toimijan yhteistyön onnistunut tulos - tuollaista yhteistyötä kannattaa jatkaa!


Metsäosastolla jaettiin kuusentaimia. Tämä Suomi 100 -juhlakuusi istutetaan mökille.

Kotimatkalla Martta Matkaaja päätti, että ensi kesänä käydä uudelleen Juustoleipätapahtumassa!

4 kommenttia:

 1. Oletpa Tarja saanut koottua hyvin tapahtuman annin 😯!

  VastaaPoista
 2. Tapahtuma sai alkunsa ideastani, ensin perustaa ryhmä faseen ja sittern kävin Martoille kertomassa idean tapahtumaan. Martat ottivat homman hoitaakseen ja ovat hienosti tapahtumaa hoitaneet ja laajentaneet.
  Linkki fasen ryhmään: https://www.facebook.com/groups/juustoleipa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet keksinyt mahtavan idean! Ja laaja ja monipuolinen tuo tapahtuma tosiaan on!

   Poista

Ilahdun kommenteista!