perjantai 28. tammikuuta 2022

Blinit ja erilaisia täytevaihtoehtoja

Meillä oli tänään bliniperjantai!

Töiden jälkeen pikainen pyrähdys kaupassa. Mukaan tattarijauhoa ja smetanaa, muut aineet löytyivät kotoa. Taikinan tein Marttojen reseptillä - sillä tutulla ja erinomaiseksi todetulla. Marttojen reseptillä saa noin 10 bliniä.


Blinit (Marttojen resepti)

2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.

3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia. 

Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin vinkki: Taikinan kohtotusta voit nopeuttaa laittamalla taikinakulhon vesihauteeseen eli laita taikinakulhoa isompaan kulhoon lämmintä vettä ja taikinakulho siihen lillumaan leivinliinan alle.

3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.

4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.

Marttojen sivuilta näet blinien ravntosisällön ja hiilijalanjäljen.



Blinien paistaminen

Blinien paistamiseen käytetään blinipannua tai ohukaispannua. Blinit paistetaan molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä. 

Kääntäminen sujuu ongelmitta tällä kikalla: liuta blini pannulta paistinlastalle (siis paistettu puoli lastaan päin) ja kippaa blini lastaa käyttäen paistopuoli alaspäin pannulle. 

Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin vinkki: Laita pannulla paistetut blinit uunipellin leivinpaperin päälle. Pidä blinejä 100 asteisessa uunissa, kunnes kaikki blinit olivat valmiita. Näin kaikki pääsevät yhtä aikaa syömään lämpimiä blinejä.

Täytteet

Blinit tarjoillaan kuumina ja erilaisten täytteiden kanssa. Perinteisesti blinien täytteitä ovat mäti, sipulisilppu ja smetana. 

Martat vinkkaa blinien täytteiksi sienisalaattia, punajuurikaviaaria ja kylmäsavuporosta tehtyä tahnaa.

Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin täytevinkit:  ytteinä voi hyvin käyttää smetanan kera myös katkarapuja, savukinkkusuikaleita tai pannulla paahdettuja pekonisuikaleita.


Aamiaisblini Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin tapaan

Lämpimän blinin päälle laitetaan viipaloitu puolikas avokado. Avokadon päälle puristetaan hieman sitruunamehua. Aamiaisblinille laitetaan smetanan sijasta hunajalla makeutettua kermaviiliä. 

Tulilatva Kuva: Tarja Karvonen

Mukavaa viikonloppua juuri sinulle <3

46 kommenttia:

  1. Ah, blinit ovat huippuherkkua, joihin ei ikinä kyllästy! Enkä edes kaipaa vaihtelua päällisiin, vaan perinteisillä mennään mieluiten joka kerta. Teen blinit äitini reseptillä, joka on aika vanha ja siinä taikinan annetaan kuplia yön yli. Sait veden kielelle, voi että.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ihan super hyviä <3 Meillä perinteisten täytteiden rinnalla kokeillaan myös uusia juttuja. Äitisi resepti on varmasti hyvä - koska äidit osaavat <3

      Poista
  2. Heh, jopas sattui. Meillä oli toissa päivänä itse tehtyjä blinejä.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä blinejä!

    Minä välillä oikaisen ja paistan blinit vohveliraudalla. Blinit kuuluvat meillä alkuvuoteen ja minä olen jo tänä vuonna syönyt vuoden ensimmäiset blinit.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kiitos sinulle vinkistä paistaa blinit vohveliraudalla. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  4. Hyvältä näyttää, ihan vesi tuli kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Näitä tuli syötyä useampana päivänä, kun tein samon tein isomman satsin. Vaikka syötiin muutamana päivänä, niin kyllä vaan aina yhtä hyvälle maistui.

      Poista
  5. Blinit ovat herkkua! Muistan kun koulun kotitaloustunnilla tehtiin blinejä ja ne olivat mielestäni ällöttävintä mitä tiesin. Nyt rakastan niitä. Niin se maku vuosien mittaan muuttuu.
    Mukavaa viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, että makuaisti muuttuu - sanotaanko, että kehittyy :) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle, Kristiina K <3

      Poista
  6. Nyt minunkin alkoi tekemään mieli blinejä! Ei ole tarpeita, joten laitetaan kauppalappuun. Voi olla pitkän tähtäimen juttu, milloin pääsee syömään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun raaka-aineet ovat kaupasta haettu, niin siinä ei enää sitten kauaa taikina pöhise ja blinipannua kahvasta tarvitse pidellä, kun pääsee nauttimaan makoisista blineistä :)

      Poista
  7. Kokeilen kunhan joskus eksyn kauppaan, jossa tattarijauhoja myydään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin tattarijauhoa Prismasta. Kotona huomasin, että olisi sitä ollut vielä kotonakin. No,käyttöä jauhoilla on, niin ei ollut hukkaostos.

      Poista
  8. Ooh, blinit ovat ihania, enkä ollut muistanut, että taas on bliniaika! Jospa innostuisin tekemään niitä kerrankin itse, kun tuo ravintoloissa käyminen on nykyään vähän kehnonpuoleista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blinien tekeminen on helppoa. Taikinan kohottamiseen menee tovi, mutta tuolla vesihaudekikalla sitä saa nopeutettua.

      Poista
  9. Ai että! Vaikka olen juuri lounastanut, tuli hirmuinen nälkä tätä postausta lukiessa. :) Herkullisia vinkkejä ja hienot kuvat.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Blinit ovat hyviä ja tuhtia ruokaa. Ei siis ihan jälkkäristä mene :) Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  10. Blinit on niin hyviä. Omia täytesuosikkejani ovat sieni- ja savuporotäytteet.
    Ihanaa ja herkullista viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieni- ja savuporotäytteet ovat blinien kanssa superhyviä täytteitä. Kiitos vinkistä! Hyvää alkanutta viikkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  11. Boa tarde Tarja. Acho que no Brasil não temos o costume de comer esse prato. Ele parece ser muito gostoso.

    VastaaPoista
  12. Herkullisen näköisiä. Tein myös viikolla blinejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aika on blinien aikaa! Hyvää alkanutta viikkoa sinulle, Anne!

      Poista
  13. LUin reseptin j atulin tulokseen, että liian vaativaa kokkausta minulle.
    Ja sekin vielä, että minun blinini täyttäisin makealla täytteellä ja sitten ne eivät enää blinejä olisikaan!
    Kuvassa on kuitenkin herkullisen näköinen syötävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa tuntua reseptiä lukiessa, että on monimutkaista. Loppujen lopuksi blinien tekeminen on ihan helppoa. Tuo kohotusvaihe vie aikaa, mutta tuolla lämminvesihaudekikalla sitä saa nopeutettua. Tein isomman satsin kerralla, niin saatiin syödä useampana päivänä. Maanantai aamuna söin viimeisen aamupalaksi :D

      Poista
  14. Näyttävät herkullisilta nuo blinisi! Ajatuksissa on jo ollut, että pitäisi tehdä joku päivä, kiitos siis reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aika on blinien aikaa ja lämpimät blinit herkullisilla täytteillä maistuu.

      Poista
  15. Ikinä en ole syönyt blinejä saati tehnyt... Pitänee korjata tilanne joskus. Mäti, (puna)sipuli ja smetana, nam! Ja TIETYSTI kylmäsavuporo, aah. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kokeilemaan! Tuohon taikinan kohotukseen tovi menee, vaan eipä se aina niin kiire ole. Jos nopeammin haluaa päästä syömään, niin kohottaa taikinan lämminvesihauteessa. Blinien päälle sitten herkkutäytteet, niin Mahtavaa miten hyviä ovat!

      Poista
  16. Voi sentään, alkaa ihan kuola valua, kun ajattelekin tällaisia herkkuja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä blinit niin herkullisia ovat, että alkaa kuola valua :D Tein isomman satsin kerralla, niin saatiin syödä vielä maanantaina aamupalaksikin blinejä :)

      Poista
  17. Hyviä ovat blinit, suolasilla päällisillä! Miun taikina happanoo yön jääkaapissa ja lisseen siihen olutta kuohkeuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolaiset täytteet sopivat niin hienosti blinien kanssa. Tuollaista yön yli jääkaapissa pidettävää ja kuohkeutta olusella saavaa blinitaikinaa pitää myös kokoilla.

      Poista
  18. O-joi-jo-joi... meillä jäi mustaa merilevää joululta yksi purkki... sitä blinien kanssa suunnitellut, mutta ei ihan ole kaksin tullut tehtyä... minä mummin vanhalla "reseptillä" - tai siis miten sen muistan teen taikinan keskioluseen... pari blinipannuakin löytyy, jotka on kovassa käytössä myös aamiaismunien paistossa. Josko ensi viikonloppuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, nyt on - mustaa merilevää blineille. Mahtava juttu! Blinipannu on meilläkin käytössä, kun paistellaan munia ja munakkaita. Saa valmiita annoskokoja suoraan. Saa nähdä onko meillä ensikin viikonloppuna blinejä :D

      Poista
  19. Herkullista 🤍 Itse en ole blinejä koskaan tehnyt, mutta toki sentään päässyt maistelemaan, kun tytär on niitä joskus tehnyt.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blinit erilaisilla täytteillä ovat kyllä todella hyviä. Valmistaminen on helppoa, mutta toki taikinan kohottamiseen tovi menee. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3

      Poista
  20. Aijai, mitä herkkua♥ Ja punainen Taika -lautanen alla. Minulla sitä valkoista ja joitakin punaisia piristeeksi. Tyttärellä mustavalkoista. Kivaa lumisunnuntain jatkoa♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on näitä punaisia Taika-astioita. Tyttärellä on mustavalkoisia. Tykkään Taika-astioiden kuvioista. Mukavaa alkanutta viikkoa <3

      Poista
  21. Mun piti tehdä uudenvuodenaamuksi blinipannukakkua mutta se on vielä tekemättä. Ehkä yllätän mieheni jonain viikonloppuna ja teen sitä, ja katkarapu -täyttellä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tahtoo suunnitelmat muuttua. Sopivana viikonloppuna sitten teet blinejä ja nautitte niitä katkarapu-täytteellä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3

      Poista
  22. Blinien kanssa sopivat erilaiset täytteet. Tein ison satsin ja saatiin herkutella pitkin viikonloppua ja maanantai aamuun jemmasin itselleni yhden aamupalaksi :)

    VastaaPoista
  23. Sain instapostistasi idean blineihin, ne kun tahtovat unohtua valikoimastani, ja tänään tein. Kihtipotilaani eivät kestä mätiä, joten täytteeksi kylmäsavulohta, punajuurihummusta, sipulia, kurkkua ja tietysti smetanaa. Jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että innostuit blineistä! Täytevaihtoehtoja on onneksi monia.

      Poista
  24. Kiitos vesihaudevinkistä. Tuo pitää ottaa käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesihaude vauhdittaa taikinan valmistusta oikein mukavasti. Maukkaita blinihetkiä!

      Poista

Ilahdun kommenteista!