maanantai 3. tammikuuta 2022

Luumurahkaa ja marttailua


Kuva: Vilma Karvonen

Vuosi on vaihtunut - uusi vuosi ja uudet jutut. Joululomaa vietämme vielä loppiaiseen saakka. Joulukoristeet kerätään laatikkoon ja kuusi laitetaan pihalle ensi viikonloppuna. Joulukuusesta varisee neulasia, mutta se kuuluu asiaan. Jouluruokien jämiä on hyödynnetty hävikkiruuissa ja eilen tein luumumarmeladin lopusta luumurahkaa. Helppoa ja hyvää! 

Luumurahka

  • 2 dl kuohukermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta
  • 1,5 - 2 dl luumumarmeladi
  • 4 dl maustamatonta rahkaa
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • halutessasi voit lisätä myös hienoa sokeria maun mukaan


1. Vatkaa kerma/vaniljakastike vaahdoksi.

2. Sekoita luumumarmeladi ja rahka vaahtoon.

3. Lisää halutessasi sokerit.


Vinkkejä:

Käytä rahkaan joulutorttujen luumumarmeladin loppu. Koristele annokset piparkakkumurulla.

Tee hedelmärahkaa; sekoita rahkaan pilkotut jouluomenat, päärynät sekä muut joulun ajan hedelmät.


Tässä on vielä linkkejä blogiarkistoni joulun hävikkiruokien resepteihin:


Kässämessu 2021 Kuva: Tuula Kärnä

Uusi vuosi - uusi harrastus

Päivitin eilen Variskankaan Marttojen nettisivuille kevään 2022 toimintakalenterin. Samalla katselin muidenkin marttayhdistysten kevään toimintakalentereita. Alkamassa on upea ja monipuolinen marttailukevät ympäri Suomen!

Marttailu on siitä mukava harrastus, että marttailla omalla tavallaan ja oman aikataulun mukaan. Voi olla mukana tiiviissä marttatoiminnassa tai seurata tapahtumia ja kursseja netissä. Näillä molemmilla tavoilla pääsee osaksi marttayhteisöä, saa vinkkejä ja neuvoja arkeen ja juhlaan. Samalla olemme tukemassa tärkeää Marttojen toimintaa kotien arjen parantamiseksi.


Kuva: Alina Karvonen

Ja vielä kerran siitä Martat äpistä,

mistä jo viime vuoden puolella Jymy uutisia Martoilta - Martta menee taskuun!-postauksessani kerroin. Ruokasovelluksia on paljon, mutta Marttojen sovelluksessa on ruokaosuuden lisäksi aiheina mm. kodinhoito, käsityöt ja puutarha. Marttojen vinkkejä sovelluksesta löytyy eri teemoihin; kierrätys, lajittelu, siivous, pyykki, vaatehuolto ja huonekasvit.

Marttaillaan yhdessä!

36 kommenttia:

  1. Ahvenanmaan pannaria jo teinkin. Kinkku oli niin pieni, ettei sen kanssa tullut uusiokäyttömahdollisuutta. Sen sijaan 7 sortin pikkuleipiä taidan syödä vielä pääsiäisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahvenanmaan pannukakku on niiiin hyvää <3 Teillä on ollut kinkkua juuri oikea määrä - peukutan. Pikkuleivät onneksi säilyvät. Siis jos eivät häviä pikapikaa herkkusuihin.

      Poista
  2. Luumurahka on kyllä hyvää olen tehnyt jonain vuonna ihan vartavasten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tulee tehtyä varsinkin ennen joulua luumarahkaa ihan vartavasten.

      Poista
  3. Joskus olen tehnyt luumurahkaa suurin piirtein tähän malliin, mutta olen laiskistunut. Nyt ostan valmiin luumurahkan ja purkillisen kermaa, josta vatkaan vaahdon ja sekoitan rahkan kanssa.
    Joululaatikkorieskat tuli tekoon, mutta laatikonjämiä oli vain bataattilaatikkoa vähän. Niinpä rieskoista tuli melkein kuin ohrarieskoja, mut hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle vinkistä! Hyvä se on välillä vähän oikaista :) Bataattirieskat ovat hyviä.

      Poista
  4. teinpä kerran joulurahkaa.lapset sanoivat kakkaa.

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. :D Ja eikös se ole lasten suusta kuultua myös mämmiin liittyen :D

      Poista
  6. Luumurahka on hyvää, minulla siitä tulee aina joulu mieleen.
    Ihanaa uutta vuotta ja uutta viikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumurahka maistuu ihan parhaalle just näin joulun aikaan! Ihanaa tammikuun jatkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  7. Nam luumurahaa voisinkin tehdä ja hyödyntää lopun luumuhillon. Kiitos vinkistä🥰
    Kaikkea mukavaa marttailua sinulla onkin ollut.
    Leppoisaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  8. Marttailu on jäänyt itselleni vieraaksi, vaikka monia marttojen vinkkejä ja ohjeita on tullutkin katsottua :) Ja luumurahka on todella hyvää 🤍 Mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marttailu on mukavaa ja marttailla voi niin monella tavalla. Luumurahka maistuu erityisen hyvälle näin joulun aikaan. Kiitos samoin, mukavaa alkanutta vuotta sinulle, Satu <3

      Poista
  9. Kinkun lopuista moni tuntuu tekevän hernekeiton. Luumurahka on tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkun loppu sopii mainiosti hernekeittoon. Luumurahka on tosi hyvää! Mukavaa viikonloppua ja alkanutta tammikuuta!

      Poista
  10. Rahka herkut on aina hyviä. Hyvää alkanutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Rahkasta saa erilaisia maistuvia herkkuja. Hyvää alkanutta vuotta sinulle, Sami!

      Poista
  11. Kiitos tuosta ohjeesta, kun meillä on paljon luumuhilloja jäljellä, niin voisin tehdä viikonlopuksi tai loppiaiseksi tuota rahkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että innostuit resepetistä. Mukavaa viikonloppua ja tammikuun jatkoa sinulle, Aikku <3

      Poista
  12. Minä tykkään luumurahtasta! Nam nam!

    Minulla on aikamoinen jämä kinkkua, nyt täytyy selata kinkun tuhoamislinkkisi, josko sieltä löytyisi joku meille sopiva ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumurahka on niiin hyvää! Erityisesti se maistuu näin joulun aikaan. Jämäruokalinkeistä varmaan löytyi vinkkiä ja ideaa kinkun jämille. Mukavaa viikonloppua ja mahtavaa tammikuun jatkoa!

      Poista
  13. Luumurahka on niiiiin hyvää! Meillä yleensä vaihtelee joulupöydässä, joko on luumusoppaa kermavaahdolla tai luumurahkaa. Nyt oli luumusopan vuoro, joten ensi jouluna ehkä sit taas luumurahkaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, luumusoppa kermavaahdolla <3 Se on myös niiiin hyvää! Mukavaa viikonloppua ja tammikuun jatkoa <3

      Poista
  14. Ei ollut luumua, kun en tehnyt torttuja. Tein piparkakkurahkaa. Sitä olisin voinut syödä enemmänkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakkurahka - kiitos vinkistä! Varmasti ihanaa! Mukavaa viikonloppua ja tammikuun jatkoa sinulle <3

      Poista
  15. Vastaukset
    1. Mukavaa, että innostuit reseptistä! Mahtavaa alkanutta vuotta sinulle <3

      Poista
  16. Luumurahka olisi ihana 💕 Harmi vaan että mieheni ei syö. Voikohan tuota pakastaa? Ihanaa tätä vuotta sinulle 🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumurahka voi jakaa mielipiteitä. En itse pakastaisi, vaan tekisin ensin kerma&rahkaseoksen ja jakaisin sen puoliksi. Sitten laittaisin toiseen annokseen luumua ja toiseen esimerkiksi hedelmiä tai marjoja. Rahka säilyy hyvin jääkaapissa, vaikka ei samana päivänä sitä söisi. Mahtavaa alkanutta vuotta sinulle, Rita A <3

      Poista
  17. Luumurahka onkin hyvä tapa hävittää luumumarmeladin loput jääkaapista. Ja kiitos muistutuksesta, nyt lähtee Martta-äppi lataukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että innostuit reseptistä! Ja Martat äpistä! Mahtavaa alkanutta marttailuvuotta sinulle <3

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Totta! Ja erityisen hyvälle se maistuu näin joulun aikaan. Ihanaa viikonloppua ja tammikuun jatkoa sinulle, MaaritKoo <3

      Poista
  19. Ihanaa, että innostuit reseptistä <3 Hyvää viikonloppua ja tammikuun jatkoa sinulle, Suvi <3

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!